16 december 2008

William Burroughs & Jack Kerouac - En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins
Wat? En we praatten er een tijdje over door.

Wie? Willam Burroughs (1914-1997) en Jack Kerouac (1922-1969) zijn twee van de grondleggers van de Amerikaanse Beat Generation.

Genre: roman

Sterren: ***


Ik zei:'Agnes wil niet mee uit eten omdat ze geen geld heeft. Sommige mensen hebben nog trots.'
Phillip: 'Sommige mensen halen zich rare dingen in hun hoofd.'
'Ja,' zei ik, 'maar jij bent een kunstenaar. Jij gelooft niet in fatsoen en eerlijkheid en dankbaarheid. Waar gaan we eten?'


Recensie: Samen met Allen Ginsberg vormden William Burroughs en Jack Kerouac de kern van de Beat Generation, een literaire stroming in de jaren vijftig en zestig, met als bekendste titels Naked Lunch en On the Road. Minder bekend is En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins: een boek dat Burroughs en Kerouac samen schreven, nog voor ze bekend werden, en pas onlangs werd uitgebracht.

En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins (de titel verwijst naar een radiobericht over een circus dat in vlammen opging) draait rond de figuur van Phillip Tourian, een 'schone, ravenzwarte, Griekse jongeling', die aanbeden wordt door Ramsay Allen, 'een indrukwekkende veertiger met grijs haar', een relatie die uiteindelijk op moord uitdraait.

Hoewel alle namen zijn aangepast, vertellen Burroughs en Kerouac een waargebeurd verhaal, zij het lichtjes gedramatiseerd. In feite maken de schrijvers er ook zelf deel van uit: ze schreven elk om beurt een hoofdstuk onder de namen Will Dennison en Mike Ryko. Zo biedt En de nijlpaarden... een tijdsbeeld van een jonge generatie in New York aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In feite gebeurt er weinig, behalve de moord op het einde. De vrienden hangen wat rond, drinken, blowen en spuiten, zoeken een job op een vrachtboot, en twijfelen waar ze nu heen zullen gaan. De toon is prettig verward, met tal van korte, overbodige passages. 'We praatten er een poosje over door, totdat dezelfde dingen drie of vier keer ter sprake waren geweest', staat er dan. Of 'op dat moment liep er een jongen van ongeveer twaalf jaar met zwart haar langs, en Al zei: 'Hoi, Harry' en de jongen zei: 'Hoi, Al'.' Waarna Harry voor eeuwig van het toneel verdwijnt. Het hele boek heeft iets onaf, maar ook dat heeft zijn charmes: 'uiteindelijk hield het gedoe vanzelf op'. Opmerkelijk prettig boekje.

Links: wikipedia Burroughs en Kerouac - uitgeverij Lebowski - recensies van Het Parool, Trouw en Twente Uit De Kunst
Google Maps: En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins op de wereldkaart

En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins van William Burroughs en Jack Kerouac - oorspronkelijke titel And the Hippos Were Boiled in Their Tanks - werd uitgegeven door Lebowski in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Ton Heuvelmans.
173 pagina's, isbn 9789048801282

Geen opmerkingen: