Pagina's

21 december 2008

James Kynge - China zet de wereld op z'n kop




Wat? Met alle Chinezen...

Wie? James Kynge is journalist en woont al twaalf jaar in China.

Genre: economie

Sterren: ***


En wat betreft de communistische grootmacht, welnu, daar kan Peking moeilijk iets over zeggen omdat het land weliswaar niet langer communistisch is, maar de Communistische Partij nog wel steeds de baas is. Dit alles wijst op een ongemakkelijke paradox: dat China zijn opkomst in hoge mate te danken heeft aan het vrijhandelssysteem dat na de oorlog is geschapen door Amerika, maar dat het in veel opzichten nog steeds geen product van dat systeem is.


Recensie: James Kynges specialiteiten blijken uit zijn job als bureauchef van de Financial Times in Peking: economie en China. Beide onderwerpen smelten samen in zijn China zet de wereld op z'n kop. In de eerste hoofdstukken gaat Kynge in op de Chinese economische macht. Het land heeft een slordige 1,2 miljard monden te voeden, en dus moet er vooruitgang zijn. Dat lijkt ook aardig te lukken met een groeiende verkoop van textiel en speelgoed aan Europa en Amerika. Die 'oude' economieën dreigen verdrukt te worden met een armer wordende bevolking als gevolg. In de daaropvolgende hoofdstukken plaatst Kynge kanttekeningen bij dat groeiverhaal. Het kan niet blijven duren. Grondstoffen zijn niet onbeperkt te krijgen, milieuvervuiling eist zijn tol, en naarmate de honderden miljoenen arbeiders opklimmen uit de armoede, worden ze ook mondiger, en gaan ze eisen stellen aan hun werkgevers. Kynge gaat ook op die thema's in, maar alleen voor zover ze een weerslag hebben op de economie. Het wordt tijd dat het Westen zich gaat bezinnen, zegt Kynge: China wordt stilaan een grootmacht, alleen al door de macht van het getal.

Links: wikipedia (Engels) - Nieuw Amsterdam - recensie van 8weekly

China zet de wereld op z'n kop van James Kynge - oorspronkelijke titel China Shakes the World: The Rise of a Hungry Nation - werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam | Lannoo in 2006, vertaald uit het Engels door Emilie Brouwers en Ed Lof.
304 pagina's, isbn 9078230010

Geen opmerkingen: