3 februari 2009

Ken Bruen - Priester
Wat? Een nuchtere zuipschuit.

Wie? Ken Bruen (1951) is Ierlands meest gevierde misdaadauteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


De zon was verzengend. Europa werd geteisterd door een hittegolf, Engeland lag te bakken bij meer dan dertig graden, Tony Blair hield met de hete adem van iets anders op zijn hielen vast aan zijn 'We zullen massavernietigingswapens vinden'-dogma. In Ierland hadden we ons eigen massavernietigingswapen.
Alcoholisme.


Recensie: Een Ken Bruen lezen is zowat de uniekste ervaring in boekenland. Geen ander combineert in één alinea een lachstuip met een krop in de keel. Bruen heeft een zéér wrang gevoel voor humor, en dat werkt wonderwel. Het is immers niet de bedoeling dat je er vrolijk van wordt, hoogstens dat je niet helemáál in de put raakt en aan het zuipen slaat, zoals Bruens vaste hoofdpersonage, ex-politieman Jack Taylor. Hij heeft het al een paar keer te veel meegemaakt. Maar nu is hij nuchter, en hij mag zelfs vertrekken uit het psychiatrisch ziekenhuis waar hij verbleef. Terug in de harde buitenwereld wordt hij gevraagd te onderzoeken wie een priester heeft onthoofd in de biechtstoel. In het door seksschandalen geteisterde Ierland is het antwoord niet ver te zoeken.

Priester is literatuur in een unieke stijl: een zwartgallige roman met een snik en een lach, die tussendoor ook nog een boekje opendoet over de Ierse volksaard. Traditionele Ierse vragen zijn uiteraard die ene aan de teruggekeerde emigrant: 'Wanneer ga je terug?' En de bijna dagelijkse: 'Weet je wie er dood is?' Vrolijke mannen, die Ieren. De Guinness is hen van harte gegund.

Links: Bruens webstek - een dossier op misdaadromans.nl - Verbum Crime - recensies van Ine Jacet, Miranda Jansen, de Volkskrant, Trouw en crimezone.nl
Google Maps: Priester op de wereldkaart

Priester van Ken Bruen - oorspronkelijke titel Priest - werd uitgegeven bij Verbum in 2008, vertaald uit het Engels door Valérie Janssen.
271 pagina's, isbn 9789074274463

Geen opmerkingen: