6 februari 2009

Juan Gómez-Jurado - Contract met God
Wat? Indiana Jones op speed.

Wie? Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977) is journalist en marketingdirecteur van Blusens Technology.

Genre: thriller

Sterren: ***


Fowler vouwde de stof open. In het zwakke zonlicht van de ophanden zijnde Oostenrijkse winter lichtte het smerige keukentje goudglanzend op. De gloed stond in schril contrast met de omgeving, evenals de grijze, vuile was van de dikke waskaars die op tafel lag. Ooit was hij geheel bedekt met een dunne laag goudfiligrein in een ingewikkeld patroon. Het edelmetaal was praktisch geheel verdwenen en alleen de afdruk van het filigrein in de was herinnerde aan het goud. Er was hooguit nog een flinter van over.


Recensie: Denk aan Indiana Jones. Een zoektocht naar een relikwie. Een grot in de woestijn. Mieren en schorpioenen. Vervang dan Indiana door een katholieke 007: Anthony Fowler, CIA-agent en spion in dienst van het Vaticaan. Van geen kleintje vervaard, en hetzelfde geldt voor zijn maatje in de States, pastoor-hacker Albert. Tot slot een snuifje Dan Brown: het op te sporen relict is niets minder dan de Ark des Verbonds, de stenen tafel met de tien geboden. Dat is meteen de reden waarom het Vaticaan absoluut haar mannetje ter plaatse wil hebben, ook al gaat het hier om een privé-expeditie naar de Jordaanse woestijn, gefinancierd door een mysterieuze en steenrijke Amerikaan, Raymond Kayn. Om een of andere reden nodigt die ook nog de Spaanse journaliste Andrea Otero uit, die dankzij Fowler Spion van God, Gómez-Jurado's vorige boek, overleefde.

Ziedaar in het kort sfeer, personages en setting van deze Indiana Jones op speed. Actiescène na actiescène houden je wakker tot het woestijninferno achter de rug is. Erg jammer dat je na twee dagen al niet meer weet waarover het ook weer ging, maar wát een thriller. En wie had dat ooit gedacht: de beste spion van het moment komt uit het Vaticaan.

Meer van Juan Gómez-Jurado: Spion van God
Links: officiële website - wikipedia (Engels) - interviews op De Spanningsblog en Ezzulia.nl - boektrailer
Google Maps: Contract met God op de wereldkaart

Contract met God van Juan Gómez-Jurado - oorspronkelijke titel Contrato con Dios - verscheen bij AW Bruna in januari 2009, vertaald uit het Spaans door Elvira Veenings.
308 pagina's, isbn 9789022994771

Geen opmerkingen: