Pagina's

15 februari 2009

Paolo Giordano - De eenzaamheid van de priemgetallen


Priemgetallen zijn alleen deelbaar door 1 en door zichzelf. Ze staan op hun plaats in de oneindige rij natuurlijke getallen, zoals allemaal tussen twee ingeklemd, maar verder uit elkaar dan de andere. Het zijn argwanende, eenzame getallen en daarom vond Mattia ze prachtig.

****

Twee gebroken levens. Een meisje heeft een ongeluk op de skipiste en draagt voor de rest van haar leven het litteken. Een jongen laat zijn mentaal gehandicapte zusje achter in het park om zelf naar een verjaardagsfeestje te trekken. Het is de laatste keer dat hij haar ziet. Hij draagt het voorval de rest van zijn leven mee. De jongen en het meisje ontmoeten elkaar later, op de middelbare school, en voelen zich tot elkaar aangetrokken. Toch wordt het niet direct iets. De twee blijven om elkaar heen zweven, maar het verleden - of is het iets anders - staat hen in de weg.

De eenzaamheid van de priemgetallen is het debuut van een Italiaanse natuurkundige van nauwelijks 25 jaar oud. Hij ontving er meteen de Premio Strega voor, de meest prestigieuze literaire prijs van Italiƫ. Volkomen terecht, zo blijkt. De eenzaamheid is een indringend boek over hoe een incident uit je jeugd je hele leven kan tekenen. Zelfdestructieve neigingen als tegengewicht voor het streven naar geluk. Giordano graaft zeer diep in de menselijke geest in een boek dat je niet snel vergeet. Erg gelukkig word je er niet van, of het moest zijn door het besef dat je het zelf nog zo slecht niet hebt.


De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano - oorspronkelijke titel La solitudine dei numeri primi - verscheen bij Cargo in januari 2009, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd.
319 pagina's, isbn 9789023434962

1 opmerking:

Unknown zei

Van elk hoofdstuk is geen echt uitgeschreven einde, dit vindt ik zelf wel leuk want hierbij kan je zelf fantaseren over wat er zou kunnen gebeurd zijn. Het is een boek dat wel van het ene naar het ander personage springt en daarom is het soms moeilijk te volgen, maar het leest wel vlot. Het was een aangename kennismaking met dit boek.