1 maart 2009

Jo Nesbø - De sneeuwman
Wat? Een moordende sneeuwman.

Wie? Jo Nesbø (Oslo, 1960) is een Noorse ex-profvoetballer, zanger en thrillerauteur.

Genre: roman

Sterren: *****


'Hoe ouder ik word, des te meer neig ik naar de gedachte dat slecht slecht is, met of zonder geestelijk lijden. We zijn allemaal in staat tot slechte daden, maar dat pleit ons niet vrij van schuld. We zijn eigenlijk allemaal ziek en lijden aan persoonlijkheidsstoornissen. En het zijn nu juist die daden die aangeven hoe ziek we zijn. Iedereen is gelijk in het recht, maar dat is betekenisloos zolang niemand gelijk is. Tijdens de pestepidemie werden zeelui die hoestten, direct over boord gegooid. Natuurlijk werden ze dat. Want rechtvaardigheid is een bot mes, filosofisch bekeken maar ook vanuit de rechtstraak. Het enige wat we hebben zijn gunstige ziektes en minder gunstige ziektes, mijn vrienden.'


Recensie: Wie is die mysterieuze sneeuwman die de ene moord na de andere pleegt in het winterse Noorwegen? Harry Hole wordt persoonlijk uitgedaagd in zijn zevende zaak (de zesde in Nederlandse vertaling). De ex-alcoholicus die al verschillende collega's gedood zag worden en zijn geliefde Rakel naar een ander zag vertrekken, is voor zijn bazen een ongeleid projectiel, maar hij lost wel altijd zijn zaken op. Deze keer doet hij dat zelfs meerdere keren, maar vindt hij toch elke keer nog een los draadje dat het hele onderzoek weer onderuithaalt. Geen mens in heel Scandinavië die zijn speurder zo op de proef stelt als Jo Nesbø doet met Harry Hole. Geen mens op de wereld die met zoveel gemak met zoveel plotwendingen wegkomt als Jo Nesbø. De sneeuwman is bloedstollende wereldklasse.

Meer van Jo Nesbø: De verlosser
Links: Ine Jacet over Jo Nesbø - De Bezige Bij - recensies van crimezone.nl, Blue Owl Books, Nu.nl, Ine Jacet (misdaadromans.nl), Gerd Boeren (ezzulia.nl)

De sneeuwman van Jo Nesbø - oorspronkelijke titel Snømannen - verscheen bij Cargo in januari 2009, vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom.
477 bladzijden, isbn 9789023433972

1 opmerking:

Eric 'Rikkesoft' Diepvens zei

Ja, dit is een fantastisch spannend boek hé.
Het is de eerste keer dat ik een misdaadverhaal pur sang de maximum score gaf.