6 maart 2009

Erlend Loe - Tang
Wat? Onder de sloef.

Wie? Erlend Loe (Trondheim, 1969) is een Noorse schrijver uit Oslo.

Genre: roman

Sterren: **


Ze droeg een kort broekje van spijkerstof en verder niets. Toen ze zich omdraaide kon ik het streepje zien waar haar billen overgingen in haar bovenbenen. Ik fietste bijna de hele tijd achter haar. Marianne vond fietstochtjes reuzegezellig en wie was ik om het daar niet mee eens te zijn.


Recensie: Hij zit onder de sloef, zeggen ze in onze contreien. Of ietwat vergoelijkend (maar minstens even dodelijk): 't is toch een brave mens. Uitdrukkingen die de hoofdfiguur uit Tang op het lijf geschreven zijn. Vanaf het moment dat Marianne uit de lucht komt vallen - ze zit opeens op de rand van zijn bed - neemt ze de touwtjes stevig in handen. Hij verzet zich wel, maar gewoonlijk als het al te laat is. Bijgevolg krijg je ontelbare twistgesprekken en welles-nietesdiscussies die Marianne zonder moeite wint. Daarmee is zowat het hele verhaal verteld want naar een aparte ontknoping toewerken doet Loe nauwelijks. Inderdaad, af en toe is Loe verrekte grappig, maar meestal helaas stomvervelend. We troosten ons met de gedachte dat Naïef. Super. en vooral Doppler naar verluidt beter zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Links: wikipedia (Engels) - noordse literatuur - De Geus - interview op FOK.nl - besprekingen van Read on this book, Coen Peppelenbos en hotel Boekenlust

Tang van Erlend Loe - oorspronkelijke titel Tatt av kvinnen - verscheen bij De Geus in 2005, vertaald uit het Noors door Paula Stevens.
159 blz, isbn 9044504290

Geen opmerkingen: