29 maart 2009

Stieg Larsson - De vrouw die met vuur speelde
Wat? De moord op twee journalisten en een advocaat.

Wie? Stieg Larsson (Zweden, 1954 - 2004), hoofdredacteur van beroep, overleed nog voor zijn eerste boek gepubliceerd werd. De Millennium-trilogie werd niettemin een groot succes.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Hoe meer hij over Lisbeth Salander las, hoe meer hij ervan overtuigd raakte dat ze een pathologisch geval was. Hij huiverde bij de gedachte dat ze hem met handboeien had vastgeketend in zijn eigen bed. Hij was helemaal overgeleverd aan haar goeddunken en Bjurman twijfelde er niet aan dat ze haar dreiging om hem te doden ten uitvoer zou brengen als hij haar zou provoceren.


Recensie: Stieg Larsson is een naam die intussen genoegzaam bekend is, en Millenniumtrilogie is het woord dat er voor altijd aan verbonden zal blijven. De reeks rond journalist Mikael Blomkvist en zijn sociaal en psychisch beschadigde opponente/medestander Lisbeth Salander begon ijzersterk met Mannen die vrouwen haten, een van die boeken die lezers met slaapogen naar het werk laat trekken. De vrouw die met vuur speelde is even vernuftig van verhaal, maar komt iets trager op gang na een lange inleiding waarin Salander op wereldreis is en zich heeft laten ombouwen in een anonieme schoonheidskliniek. Pas een stuk verder in het boek duikt haar naam op in het onderzoek naar de moord op een collega-journalist van Blomkvist en diens vrouw. Stieg Larsson was zonder twijfel een zeer vakkundig romancier, maar deze keer mocht het een tikkeltje minder uitvoerig.

Meer van Stieg Larsson: Mannen die vrouwen haten
Links: Larssons homesite - wikipedia - dossier van Ine Jacet - recensies van Cutting Edge, misdaadromans.nl, nu.nl, FOK.nl, crimezone.nl, Blue Owl Books

De vrouw die met vuur speelde van Stieg Larsson - oorspronkelijke titel Flickan som lekte med elden - verscheen bij uitgeverij Signatuur in 2007, vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga.
568 bladzijden, isbn 9789056721770

Geen opmerkingen: