31 maart 2009

Kurt Vonnegut - Armageddon achteraf
Wat? Bombardementen en tijdreizen.

Wie? Kurt Vonnegut (1922 - 2007) was een Amerikaanse auteur en heeft een aantal bestsellers geschreven, waaronder Slaughterhouse Five over het bombardement op Dresden.

Genre: verhalen

Sterren: ****


Het slechte nieuws is dat de marsmannetjes in Manhattan zijn geland en zich hebben ingecheckt in het Waldorf-Astoria. Het goede nieuws is dat ze uitsluitend daklozen eten van elke willekeurige huidskleur en benzine pissen.


Recensie: Tenzij de erfgenamen bij het opruimen van de zolder alsnog iets van onder een doos verkleedkleren tevoorschijn toveren, is Armageddon achteraf het allerlaatste werk dat we van Kurt Vonnegut te lezen krijgen. De man die zichzelf de klassiekerlijstjes in schreef met Slachthuis Vijf overleed in 2007 op vijfentachtigjarige leeftijd.

Armageddon achteraf is een bundel van 13 stukjes, telkens vergezeld van een van Vonneguts eigen illustraties. Er staat een brief in van soldaat Vonnegut naar huis, gedateerd 29 mei 1945, waarin hij schrijft over zijn belevenissen na het Amerikaanse bombardement op Dresden. Het is het thema van Slachthuis Vijf, en ook in deze bundel komt het meermaals terug. Het lijkt zijn wereldbeeld tot het einde te hebben getekend. Vonnegut schrijft er echter over met veel humor, die soms wel wrang smaakt. Enkele verhalen neigen ook naar het absurde, zoals een tijdreis naar de Eerste Wereldoorlog in Dag uit Duizenden, of het verdrijven van de duivel in het titelverhaal. Maar altijd komt er wel iets van ontevredenheid over de maatschappij bovendrijven, zij het die van nu of die van zestig jaar geleden.

Dit zijn de woorden van de meester zelf. Where do I get my ideas from? You might as well have asked that of Beethoven. He was goofing around in Germany like everybody else, and all of a sudden this stuff came gushing out of him. It was music. I was goofing around like everybody else in Indiana, and all of a sudden stuff came gushing out. It was disgust with civilization. Mooie bundel, mooi afscheid.

Meer van Kurt Vonnegut: Slachthuis vijf - Man zonder land
Links: officiƫle website - wikipedia - uitgeverij Meulenhoff

Armageddon achteraf van Kurt Vonnegut werd uitgegeven door J.M. Meulenhoff in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Amerikaans door Bart Kraamer en Aukelien Weverling.
224 pagina's, isbn 9789029082464

Geen opmerkingen: