18 april 2009

Arnaldur Indriðason - Winternacht
Wat? Migranten in IJsland.

Wie? Arnaldur Indriðason (1961) is IJslands populairste thrillerschrijver.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Ze schatten hem een jaar of tien. Hij had een grijze jas aan, die niet dichtgeknoopt was, en hij droeg een groenbruine camouflagebroek. Hij had zijn schooltas op zijn rug. Aan één voet ontbrak een laars en ze zagen dat hij een gat in zijn sok had; er stak een teen uit. De jongen had geen wanten aan en geen muts op. Zijn zwarte haar was al aan de grond vastgevroren. Hij lag op zijn buik met een wang naar hen toe en ze konden zien hoe zijn levenloze ogen opzij staarden. Onder hem lag een plas bloed, die gedeeltelijk bevroren was.


Recensie: Van Arnaldur Indriðason verschijnt binnenkort een nieuw deel in de Erlendurreeks, Onderkoeld. We hadden o.a. al een Noorderveen, een Koudegolf en een Winternacht. Het is er koud, in IJsland.

De koude en het duister zijn niet eens het lastigste obstakel voor immigranten. Moeilijker zijn de taal en het sluimerende racisme bij delen van de Reykjavíkse bevolking. Daarin verschilt het land niet van andere Europese staten. De eigen gemeenschap moet beschermd worden tegen vreemde invloeden, al is het niet altijd duidelijk waar die volkseigen cultuur dan wel te vinden is.

Met die ingrediënten brouwde Indriðason zijn Winternacht, waarin het zoontje van de Thaise Sunee wordt doodgestoken in de wijk waar hij woont. Racisme of pedofilie? Daarnaast komt ook Erlendurs verleden (iets te) uitgebreid aan bod: zijn broer verdween jaren geleden tijdens een sneeuwstorm. Erlendur heeft het trauma nog altijd niet verwerkt. Misschien brengt Onderkoeld verlichting. Al voorspelt de titel op dat vlak niet veel goeds.

Meer van Arnaldur Indriðason: Koudegolf
Links: Wikipedia - misdaadauteurs.nl - crimezone.nl - recensie van Ine Jacet
Google Maps: Winternacht op de wereldkaart

Winternacht van Arnaldur Indriðason - oorspronkelijke titel Vetrarborgin - verscheen bij Q in 2007, vertaald uit het IJslands door Kim Middel.
287 pagina's, isbn 9789021468143

Geen opmerkingen: