19 april 2009

Jonathan Goldstein - Dames en heren, de Bijbel!
Wat? Een humoristische bijbel.

Wie? Jonathan Goldstein (New York, 1969) is een Canadees-Amerikaanse schrijver en radioproducer uit Montreal.

Genre: roman

Sterren: **


'Er valt niet zoveel te vertellen,' zei Adam. 'Als we ervan eten, gaan we dood.'
Vanaf toen had Eva het non-stop over de Boom der Kennis. Het was Boom der Kennis voor en Boom der Kennis na. Alsof ze het niet over een boom had maar over een filmster. Soms stond ze stil naast de boom, alleen maar te kijken. Tijdens een van die keren ontmoette ze de slang.


Recensie: De Bijbel herschrijven, het is eens iets anders. Dan maar meteen een beetje grappiger, moet Jonathan Goldstein gedacht hebben toen hij aan Dames en heren, de Bijbel! begon. Het is inderdaad grappig geworden, maar de ene keer is dat al wat beter gelukt dan de andere keer. Goldstein pikte er voor het gemak enkele verhalen uit, die min of meer bekend klinken. Iedereen weet hoe het zat met Adam en Eva, en je kan je wel iets voorstellen bij de kleine David die Goliath versloeg. Maar hoe zat dat ook weer met Kaïn en Abel of met het gouden kalf? Dit boekje vereist een zekere voorkennis van de échte Bijbel, als referentie van wat zij die de Bijbel schreven eigenlijk bedoelden. Zoniet gaat het verhaal grotendeels de mist in. Het resultaat is een handvol goeie verhalen, met leuke anachronismen bij Adam en Eva, en een David die het wil maken als stand-upcomedian, maar jammer genoeg ook een te grote portie ballast.

Links: wikipedia (Engels) - Nijgh & Van Ditmar - bespreking van Rik Torfs (audiofragment) - recensies van Literair Nederland, Pink Bullets, De Standaard en De Pers.nl

Dames en heren, de Bijbel! van Jonathan Goldstein - oorspronkelijke titel Ladies and Gentlemen, the Bible! - verscheen bij Nijgh & Van Ditmar in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Engels door Lisa de Groot.
221 pagina's, isbn 9789038891057

Geen opmerkingen: