26 april 2009

Stephen L. Carter - De paleisraad
Wat? Een schrijver op zoek.

Wie? Stephen L. Carter (1954) is professor in de rechten, columnist en auteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: *****


Eddie kon zich er niet toe brengen Nixon te haten en vermoedde dat zijn gevoelens niet veel anders zouden zijn geweest als hij de man nooit had ontmoet. Eddie kon in zijn hart alleen met grote moeite ruimte vinden voor haat, zelfs jegens zijn vijanden. Hij geloofde in gerechtigheid en historische krachten. Hij geloofde niet dat elk probleem kon worden opgelost door de lelijkste namen te bedenken voor de mensen aan de andere kant.


Recensie: Een uitzonderlijk boek in vijf punten.

Eén: Eddie.
Eddie Wesley is een jonge zwarte schrijver. Hij is voorbestemd te trouwen met Aurelia Treene, denkt hij zelf. Maar na lang twijfelen kiest zij voor de vlottere en rijkere Kevin Garland. Aurie is de eerste schim die Eddie najaagt.

Twee: moord.
Slachtoffer is advocaat Phil Castle. Eddie stuit op zijn lijk na het verlovingsfeest van Aurie. Phil heeft een ketting in de hand met een omgekeerd gouden kruis. Even later ziet hij eenzelfde kruis rond de hals van een vrouw die een goede kans maakt presidentsvrouw te worden. Het kruis is voor Eddie een trigger meer te weten te komen over dat symbool, en meteen ook de eerste glimps van een verdoken genootschap.

Drie: familie.
Junie, Eddie's jongste zus, verdwijnt spoorloos. Ze blijkt de leider te zijn van een verzetsgroep die middels gewelddadige aanslagen gelijke rechten opeist voor zwart Amerika. In de jaren vijftig is een gelijke behandeling van negers - de term mocht toen nog gebruikt worden - geen evidentie. Zelfs tot diep in de jaren zestig zijn in de hoogste politieke regionen voorstanders te vinden van de rassenscheiding. Dat vormt geen beletsel voor sommige zwarte families in Harlem stinkend rijk te worden, zij het eerder in het verborgene.

Vier: politiek.
Niet alleen de rassenkwestie vormt de politieke achtergrond in De paleisraad, maar heel de binnen- en buitenlandse Amerikaanse politiek van de jaren zestig. Kennedy en Nixon spelen een niet onbelangrijke rol in het verhaal. Eddie schrijft Kennedy's speechen en verblijft enige tijd in Vietnam, waar hij een hevige tegenstander wordt van de verloren strijd. Dit is faction van de beste kwaliteit.

Vijf: de paleisraad.
Dat alles komt samen in een mysterieuze club van rijken, blank en zwart. Om zijn zus op te sporen moet Eddie eerst voorbij de Paleisraad, en dat is niet zonder gevaar. De FBI komt herhaaldelijk om de hoek loeren, een huurmoordenaar brengt een voor een de leden van de raad om. Maar wie zit in het midden van dat kluwen? Een obsessieve Eddie weet van geen ophouden in deze zorgvuldig georkestreerde en ronduit meesterlijke politieke thriller.

Links: wikipedia (Engels) - uitgeverij Cargo - Jeb leest De paleisraad
Google Maps: De paleisraad op de wereldkaart

De paleisraad van Stephen L. Carter - oorspronkelijke titel Palace Council - is gepubliceerd bij Cargo in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Engels door Hugo Kuipers.
588 pagina's, isbn 9789023440284

1 opmerking:

Anoniem zei

Uitstekende recensie, Jeroen en fraai verwoord....!! Dat wordt een uitbreiding van de NTL. Maar dit geheel terzijde.
Groet, Ronald (dus niet anoniem).