14 juni 2009

Domenico Cacopardo - De zaak Gaetano Chillè
Wat? Obstructie.

Wie? Domenico Cacopardo (1936) is jurist en ex-kabinetschef van verschillende ministers.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Het was duidelijk dat de prefect in actie zou komen, en snel ook: de markies was in zijn missie geslaagd. Het werkte altijd weer, die eeuwenoude bedrevenheid in het omgaan met de feiten des levens, mensen in zaken verwikkelen, mensen compromitteren, op beleefde, vriendelijke toon dreigen.


Recensie: Iedereen weet dat er stront aan de knikker is wanneer rentmeester Talìo eind 1910 wordt doodgeschoten in het huis van zijn baas, cavaliere Chillè. Die beweert dat hij Talìo aanzag voor een dief en handelde uit zelfverdediging. Maar heel het dorp weet dat Chillè en Talìo's vrouw een verhouding hadden. En dus is er stront aan de knikker. Luitenant Ruggeri en brigadier Capellaro ruiken dat ook, en ze stellen een onderzoek in, ook al heeft Chillè enkele zeer machtige vrienden.

Cacopardo, zelf afkomstig uit de streek rond Letojanni, aan de Siciliaanse oostkust, beschrijft het hele onderzoek, en vooral de tegenwerking van de gevestigde machten. De notabelen en politici pogen in de eerste plaats een schandaal te vermijden, niet alleen ter bescherming van Chillè, maar evenzeer om de communisten te beletten te scoren. De zaak Gaetano Chillè is gevuld met subtiele dreigementen, ontaarde zeden en politieke spelletjes, met in de achtergrond de Italiaanse politiek, gedomineerd door de komende inval in Libië. Boeiende historische roman.

Links: de site van Cacopardo - Serena Libri - recensies van crimezone.nl en Guido Huisintveld
Google Maps: De zaak Gaetano Chillè op de wereldkaart

De zaak Gaetano Chillè van Domenico Cacopardo - oorspronkelijke titel Il caso Chillè - verscheen bij Serena Libri in 2008, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits.
299 pagina's, isbn 9789076270494

Geen opmerkingen: