14 juni 2009

Arnaldur Indriðason - Onderkoeld
Wat? Verdwijningen allerhande.

Wie? Arnaldur Indriðason (1961) is IJslands populairste thrillerschrijver.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Hij viel in slaap met de gedachte dat ze geen antwoord had gegeven op zijn vraag of zij hem kon vergeven. Ook dat bleef ongezegd op de dag dat ze van het ene meer naar het andere reden, op zoek naar uitgewiste sporen.


Recensie: Verdwijningen zijn hét nationale IJslandse trauma, zo lijkt het wel. Erlendur is geen uitzondering: hij heeft nog altijd de verdwijning van zijn broer in een sneeuwstorm jaren geleden niet verwerkt. Indriðason dreigde in zijn vorige boeken al te veel te gaan doorzeuren over sneeuwstormen en verdwenen jongens, maar dat blijft in Onderkoeld al bij al nog binnen de perken. Nochtans moet Erlendur nóg een jarenoude verdwijningszaak oplossen, en vertrouwt hij het niet wanneer een vrouw zelfmoord pleegt in haar buitenhuis. Is zelfmoord niet ook een soort verdwijning, vraagt hij zich af. Erlendur trekt op eigen houtje op onderzoek. En jawel, er zit een addertje onder het gras. Veel familieperikelen, dreigende sneeuwstormen en een aanhoudende Erlendur: Onderkoeld is een onvervalste Indriðason.

Meer van Arnaldur Indriðason: Koudegolf - Winternacht
Links: Wikipedia - misdaadauteurs.nl - Querido | Q - recensies van misdaadromans.nl, crimezone.nl en Blue Owl Books
Google Maps: Onderkoeld op de wereldkaart

Onderkoeld van Arnaldur Indriðason - oorspronkelijke titel Harðskafi - verscheen bij Q in het voorjaar van 2009, vertaald uit het IJslands door Marcel Otten.
233 pagina's, isbn 9789021435244

Geen opmerkingen: