Pagina's

20 juni 2009

Malla Nunn - Een mooie plek om te sterven


'Ik ben hier geboren. Iedereen in Zuid-Afrika moet zijn plaats kennen. Sommigen van ons zijn marionetten en sommigen...' - hij zweeg en gebaarde in de richting van Elliott King, die naar een landrover met canvas dak liep, die op straat geparkeerd stond - '... zijn koningen. Ik zie je straks nog wel.'

***

Het is een mooie plek om te sterven, mijmert adjudant-rechercheur Emmanuel Cooper, wanneer hij aankomt bij een rivier aan de grens met Mozambique. Helaas valt er daadwerkelijk een dode te betreuren: hoofdinspecteur Pretorius van het kleine Zuid-Afrikaanse stadje Jacob's Rest. Het is 1952 en de nationale regering is volop bezig met het op punt stellen van het apartheidsregime. Kleurlingen, zwarten en blanken moeten hun eigen plaats weten, en dan is er ook nog rivaliteit tussen Boeren en Engelsen. Een wespennest, kortom, en dat betert niet wanneer de geheime dienst zich ermee komt moeien: er zouden communisten actief zijn in de regio. Cooper weet uiteraard beter.

Malla Nunn, werkzaam als documentairemaakster in Australiƫ, keert in Een mooie plek om te sterven terug naar een cruciale periode in de geschiedenis van haar geboorteland. Gemengde huwelijken worden verboden, zwarten en kleurlingen zijn feitelijk opgesloten in hun eigen wijken. Rechercheur Cooper krijgt de weinig benijdenswaardige taak de moordenaar te vatten, met de hete adem van een stel kwade Boeren en sadistische bullebakken in de nek. Gelukkig draagt hij zelf het hart op de juiste plaats. Een mooie plek om te sterven is een goeie plot in een tragisch stuk geschiedenis. En 't is lang nie slecht nie.


Een mooie plek om te sterven van Malla Nunn - oorspronkelijke titel A Beautiful Place to Die - verscheen bij De Bezige Bij | Cargo in 2009, vertaald uit het Engels door Mireille Vroege.
408 pagina's, isbn 9789023429180

Geen opmerkingen: