Pagina's

21 juni 2009

Sam Savage - Firmin




Wat? De rat die geen mens mocht zijn.

Wie? Sam Savage is auteur en filosofiedocent.

Genre: roman

Sterren: ****


Als belezenheid ergens goed voor is, dan is het wel om je een voortdurend gevoel van naderend onheil te geven. Niets ondermijnt iemands moed zo als een levendige verbeelding. Toen ik het dagboek van Anne Frank las, wérd ik Anne Frank.


Recensie: Kleine Firmin wordt geboren als laatste van een nest van dertien in de kelder van een boekenwinkel in Boston. Zijn broertjes en zusjes verdringen zich rond de twaalf tepels van moeder Flo, Firmin blijft achter met de restjes en vult die aan met een dieet van Cervantes en Joyce. O ja, bijna vergeten zeggen: Firmin is een rat. Maar hij wil meer.

Al gauw volstaat het eten van literatuur niet meer. Alleen de marges mogen nog geconsumeerd worden, de letters neemt Firmin op een andere manier tot zich. Nog voor hij enkele maanden oud is, heeft hij al meer wereldliteratuur gelezen dan menig mens op zijn hele leven. Dat laat ook tekenen na: Firmin gaat zich in zijn fantasie gedragen als een mens, en tracht dat ook naar de echte wereld over te zetten. Hij ontwikkelt een diepe genegenheid voor de boekenverkoper en leert gebarentaal bij gebrek aan spraakvermogen. Helaas, zo moet hij vaststellen, is de genegenheid niet noodzakelijk wederzijds.

Firmin, zowel het boek als de rat, getuigt van een diepe liefde voor de literatuur, een ideale wereld waarin een rat een mens kan zijn. En waarom ook niet? Het boek toont aan dat je ook als mens verwant zou kunnen zijn met een harig beest zonder kin, zeker als dat ongedierte het niveau heeft van een Firmin: met filosofisch talent, een tikje ironisch, en fantasievoller dan de meesten onder ons. Een humoristisch en ontroerend mooi boek.

Links: uitgeverij Signatuur
Google Maps: Firmin op de wereldkaart

Firmin van Sam Savage - oorspronkelijke titel Firmin. Adventures of a Metropolitan Lowlife - verscheen bij Signatuur in de voorzomer van 2009, vertaald uit het Engels door Hans Vierdag.
197 pagina's, isbn 9789056722876

Geen opmerkingen: