15 juli 2009

Michael Cox - Het geheime leven van Miss Esperanza Gorst
Wat? De Grote Opgave.

Wie? Michael Cox (1948-2009) was een uitgever, biograaf en romanschrijver uit Northampshire.

Genre: historische misdaadroman

Sterren: ***


Ze is een bedriegster, een leugenares en een verraardster; een trouweloze, valse usurpator en een medeplichtige aan de gruwelijkst denkbare misdaad.


Recensie: De jonge Esperanza Gorst wordt door haar Franse voogdes, madame de l'Orme, naar Engeland gestuurd om er kamenier te worden van Emily Carteret, oftewel barones Tansor. Waarom Esperanza die taak op zich moet nemen, wil madame niet kwijt; dat zal ze per brief onthullen wanneer de jongedame goed en wel ingewerkt is. Weet alleen, vertrouwt ze Esperanza toe, dat de barones je vijand is, en dat je aanstelling deel uitmaakt van een Grote Opgave.

Gaandeweg wordt inderdaad duidelijk wat die Opgave inhoudt, en niet alleen dankzij madames brieven. Esperanza ontpopt zich tot een volbloeds spionne en trekt op zoektocht rond het kasteel en zelfs in gevaarlijke Londense achterbuurten. Ondertussen slaat ook Cupido toe. Beide zonen van de barones lijken genegenheid te hebben opgevat voor Esperanza.

Dat alles gaat evenwel bij momenten erg traag vooruit. De meer dan vijfhonderd pagina's van Het geheime leven zijn een Grote Opgave op zich, maar die wordt gelukkig wel beloond dankzij romantiek en een vleugje spanning in een knap geconstrueerd verhaal.

Links: wikipedia - Cargo | De Bezige Bij
Google Maps: Het geheime leven van Miss Esperanza Gorst op de wereldkaart

Het geheime leven van Miss Esperanza Gorst van Michael Cox - oorspronkelijke titel The Glass of Time - verscheen bij Cargo in juni 2009, vertaald uit het Engels door Guus Houtzager.
558 pagina's, isbn 9789023440314

Geen opmerkingen: