15 juli 2009

Jussi Adler-Olsen - Het Alfabethuis
Wat? Gerommel in de geest.

Wie? Jussi Adler-Olsen (Kopenhagen, 1950) is o.a. socioloog, econoom en thrillerauteur.

Genre: thriller

Sterren: ***


Het was een vreselijke ontdekking. Behalve hijzelf en James waren er drie andere simulanten in de zaal. Ze waren slim, vindingrijk, oplettend, onvoorspelbaar en hij twijfelde er geen moment aan dat ze ook gevaarlijk waren. Bovendien zouden er nog diverse onbekende factoren kunnen zijn. Bryans grootste angst. De onbekende grootheden.


Recensie: "Dit boek is geen oorlogsroman. Het Alfabethuis is een elementair verhaal over mensen die elkaar in de steek laten, zoals dat in allerlei situaties kan voorkomen." Dat stelt Jussi Adler-Olsen in zijn voorwoord. Wat hij er niet bijzegt, is dat Het Alfabethuis vooral een loeiharde thriller is.

Het eerste deel speelt in de Tweede Wereldoorlog. Twee neergeschoten Britse piloten slagen erin aan de dood te ontsnappen door zich als gek voor te doen, en zo in een Duits psychiatrisch ziekenhuis ergens ten noorden van Freiburg terecht te komen. Het gevaar schuilt er achter elke hoek. De bewakers liggen op de loer om eventuele simulanten, die zo het front willen ontlopen, te ontmaskeren. Dat die simulanten er zijn, blijkt al snel na aankomst, en ook zij vormen een gevaar voor James en Bryan.

Na de gruwel van het eerste deel verplaatst Adler-Olsen de actie naar 1972, met de afwikkeling van de gebeurtenissen die in gang werden gezet tijdens de oorlog. Het komt tot een afrekening tussen de vroegere patiƫnten in de straten van Freiburg. Tussen de gevechten door rijzen vragen over de grenzen van het menselijk lijden, en hoe de geest daarmee omgaat. Psychologisch stevig onderbouwd, maar niettemin een tikkeltje overdone.

Links: Adler-Olsens site - Blue Owl Books - recensie misdaadromans.nl
Google Maps: Het Alfabethuis op de wereldkaart

Het Alfabethuis van Jussi Adler-Olsen - oorspronkelijke titel Alfabethuset - werd uitgegeven bij Van Holkema & Warendorf in 2000, vertaald uit het Deens door Erica Weeda.
432 pagina's, isbn 9026981945

Geen opmerkingen: