Pagina's

1 juni 2009

Hendrik Vos & Rob Heirbaut - Hoe Europa ons leven beïnvloedt




Wat? Europa uitgelegd.

Wie? Hendrik Vos (1972) doceert Europese politiek aan de Universiteit Gent; Rob Heirbaut (1967) is VRT-journalist.

Genre: non-fictie

Sterren: ****


Almaar vaker zitten er berichten in het nieuws die het hebben over Europese beslissingen. Vlaamse of Belgische regels moeten worden aangepast aan de Europese wetten. Er worden maatregelen ingevoerd omdat 'het moet van Europa'. Andere regels worden afgeschaft want 'het mag niet van Europa'. Vooral als er weinig sympathieke beslissingen op stapel staan, wordt Europa als alibi gebruikt.


Recensie: De macht van Europa is groot, hoeft het nog gezegd? In bepaalde domeinen is zowat elke wetgeving die ons bereikt afkomstig van de Europese instellingen, via het medebeslissingsrecht van de Raad en het Parlement. Dus heeft Europa ook ambtenaren, die al die wetten kunnen voorbereiden. Ze zijn daarvoor niet eens met heel veel, een stad als Brussel heeft evenveel ambtenaren in dienst als de Europese Commissie. Maar ja, er zijn ook zaken die niet zo goed lopen in Europa. De maandelijkse verhuis van het parlement naar Straatsburg, bijvoorbeeld, is geen toonbeeld van efficiëntie. Maar over het algemeen bereikt de Europese Unie veel met relatief weinig geld.

Hendrik Vos en Rob Heirbaut doen in Hoe Europa ons leven beïnvloedt hun best enkel hardnekkige misverstanden uit de weg te ruimen (de kostprijs van de instellingen, het parlement als praatbarak), maar leggen ook de knelpunten bloot. Hoe komt het dat de motor sputtert? Tot welke grenzen kan de Unie nog uitbreiden? Dat de heren daarbij ook klare taal spreken, blijkt uit de Wablieft-prijs die ze voor dit boek kregen. Een must voor al wie wil weten hoe de Europese vork écht in de steel zit. Als je je haast, heb je hem nog uit voor de verkiezingen van volgende week.

Links: Wikipedia Hendrik Vos - recensies van Schamper en Matthias' weblog

Hoe Europa ons leven beïnvloedt van Hendrik Vos en Rob Heirbaut verscheen bij Standaard Uitgeverij in september 2008.
255 pagina's, isbn 9789002223600

Geen opmerkingen: