6 juni 2009

Steven Saylor - De triomf van Caesar
Wat? Oud Rome.

Wie? Steven Saylor (1956) is de Amerikaanse schrijver van historische misdaadromans rond Gordianus de Vinder.

Genre: historische misdaadroman

Sterren: **


Vercingetorix moest nog een jonge man zijn; van Meto heb ik gehoord dat de Galliër nog geen twintig was toen hij de Gallische volken begon te verenigen, maar dat zou ik nooit hebben gedacht toen ik de gebroken man zag die tegen de muur zat; harde schaduw viel op zijn uitgemergelde gezicht en de gekwelde ogen blikkerden als scherfjes obsidiaan.
'Is dit de dag?' zei hij schor. Hij sprak Latijn met een zwaar Gallisch accent.
'Nee. Nog niet,' zei ik.


Recensie: Het tiende boek is het al, deze De triomf van Caesar, in de reeks rond de Romeinse detective Gordianus de Vinder. Eigenlijk is de speurder al op pensioen, maar wanneer zijn vriend Hieronymus wordt vermoord, ziet hij zich moreel verplicht op zoek te gaan naar de daders. Dat Caesars vrouw Calpurnia hem ook vraagt het onderzoek te voeren doet dan niet eens zo veel terzake. Hieronymus was namelijk in haar opdracht aan het uitzoeken wie een aanslag plant op haar man. De complotpleger en de moordenaar zouden wel eens één en dezelfde man kunnen zijn.

De Amerikaan Stever Saylor is een Rome-specialist. Hij gaat uitgebreid in op de historische achtergrond. De burgeroorlog is net voorbij, Caesar is tot dictator verklaard, Cleopatra zit stevig op de Egyptische troon. Bij zijn terugkeer in Rome heeft Caesar recht op maar liefst vier triomftochten door de stad. Saylor beschrijft uitvoerig wat er zoal te zien is: verslagen leiders als Vercingetorix, buitgemaakte rijkdommen, curieuze wilde dieren. Een van de sterke punten van Saylor is dat hij de reacties van het volk op de triomftochten, maar ook het dagelijkse leven van de Romeinen zo overtuigend in kaart kan brengen. Helaas kan dat alles niet maskeren dat het moordverhaal niet meer is dan een aaneenschakeling van verdachten, (overigens niet de minsten: Marcus Antonius, Vercingetorix, Cleopatra) die eventjes de aandacht krijgen van Gordianus, waarna hij weer verdertrekt naar een volgende verdachte en een volgende triomftocht. De triomf van Caesar is sterk in historie, maar zwak in misdaad.

Links: Saylors website - wikipedia - De Boekerij
Google Maps: De triomf van Caesar op de wereldkaart

De triomf van Caesar van Steven Saylor - oorspronkelijke titel The Triumph of Caesar - verscheen bij De Boekerij in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Engels door J.J. de Wit.
256 pagina's, isbn 9789022551806

Geen opmerkingen: