14 juni 2009

Richard Russo - Empire Falls
Wat? Een stadje in verval.

Wie? Richard Russo (VS, 1949) ontving in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur voor Empire Falls.

Genre: roman

Sterren: ****


"Van nature zoek jij instinctief de gulden middenweg, halverwege gevaarlijke passie en geestdodende onverschilligheid. Je hele volwassen leven laveer je al handig tussen die twee uitersten door en ik kan je vertellen dat ik al heel lang bewondering koester voor de manier waarop je je koers hebt uitgezet. Je neemt het jezelf kwalijk - en doe maar niet alsof het niet zo is, want ik geloof je toch niet - dat je huwelijk zo slecht was, maar dat is dwaasheid. Je hebt jezelf slechts gered, en zelfbehoud is een van de weinige dingen die we allemaal gemeen hebben. Bravo, zeg ik."


Recensie: Het zit 'm niet in wat er gebeurt, maar eerder in hoe het gebeurt. En vooral: wie daar de hand in heeft. Empire Falls is een heerlijk boek over een stadje in verval ergens in het noordoosten van de Verenigde Staten. De textielfabrieken van de Whiting-familie zijn gesloten, maar erfgename mevrouw Whiting maakt er nog altijd de dienst uit. Ze is de eigenaar van de Empire Grill, opengehouden door Miles, die net gescheiden is van zijn vrouw Janine. Zij was toe aan wat meer passie in haar leven, en meent die gevonden te hebben bij fitnesszaaluitbater Walt.

Het zijn dus de personages die het 'm doen, met verder nog een schooier van een vader, een dementerende priester en een asociale schooljongen. Empire Falls is een tragikomisch Amerikaans epos in de beste traditie. Een stevige plot zorgt na meer dan vijfhonderd nimmer vervelende pagina's nog voor de kers op de taart.

Links: wikipedia - AW Bruna / Signatuur - recensie van boekgrrls.nl
Google Maps: Empire Falls op de wereldkaart

Empire Falls van Richard Russo verscheen bij uitgeverij Signature in 2004, vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven.
584 pagina's, isbn 905672116X

Geen opmerkingen: