1 juni 2009

Pat Barker - Modelklas
Wat? Oorlog en liefde.

Wie? Pat Barker (1943) is een Britse schrijfster en historicus.

Genre: roman

Sterren: ****


Moeder is weer terug bij haar ehbo. Toby zit in dienst. Papa heeft het druk met zijn hoofdwondeneenheid. Tim zit bij het ministerie van Oorlog. Rachel zegt dat de baby haar oorlogsinspanning is. Ruthie is vertrokken naar Frankrijk. Dus je ziet hoe de zaken staan, Paul. Iedereen levert een belangrijke bijdrage aan de oorlog, behalve ik. Ik alleen bewaar een ijzeren frivoliteit.


Recensie: De Britse schrijfster Pat Barker werd bekend met haar Weg der Geesten-trilogie, waarvan het laatste deel bekroond werd met de Booker Prize. In Modelklas keert ze terug naar haar vertrouwde onderwerp: de gruwel van de Eerste Wereldoorlog.

Het boek begint rustig, in de Londense Slade School of Art en de cafeetjes daaromheen. Het is voorjaar 1914, maar de oorlog is nog ver weg. Paul Tarrant, een van de studenten, wordt verliefd op Teresa, die achtervolgd wordt door haar gewelddadige man. Tegelijk voelt Paul zich aangetrokken tot Teresa's vriendin Elinor, net als kunstenaar Neville. De vier draaien om elkaar heen tot de grote oorlog roet in het eten komt gooien.

In het tweede deel van het boek slaat de sfeer volledig om. 'Alles stinkt: creosootolie, bleekmiddel, ontsmettingsmiddel, aarde, bloed, koudvuur.' Met dat ene zinnetje is de toon gezet voor Pauls overlevingsstrijd als verpleger in een veldhospitaal bij Ieper, een nooit aflatend gewroet in de modder, de afstompende confrontatie met een groeiende stroom doden en gewonden. In schril contrast daarmee staan Elinors brieven aan Paul. Het ergste wat haar overkomt is het verwijt dat ze niets bijdraagt aan de oorlogsinspanning. Kunst is iets voor vrediger tijden. Dat raakt ook aan de kern van het boek: een clash tussen zij die de oorlog lijfelijk meemaken en zij die zich er bewust aan onttrekken. Liefde en oorlog. In twee delen van onbezorgde spielerei naar bloederig afzien. Klasse.

Links: wikipedia - De Geus - recensies van Humo en NRC
Google Maps: Modelklas op de wereldkaart

Modelklas van Pat Barker - oorspronkelijke titel Life Class - verscheen bij De Geus in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Jos den Bekker.
317 pagina's, isbn 9789044511178

Geen opmerkingen: