Pagina's

26 juli 2009

Tom Holland - Perzisch vuur


Geen enkel ander volk, stelden ze tevreden vast, kon tippen aan hun zin voor rechtvaardigheid en hun bekwaamheid om te regeren. Wat een geluk voor de mindere naties, dan, dat ze allemaal de slaven waren geworden van de Perzische koning!

****

Voor een boeiende geschiedschrijving kan je tegenwoordig niet om Tom Holland heen. De jonge veertiger deed al eerder het einde van de Romeinse republiek uit de doeken in het uitstekende Rubicon. In Perzisch vuur beschrijft hij de eerste strijd tussen Oost en West.

In de vijfde eeuw voor Christus was Perzië een supermacht die heerste over een land dat zich uitstrekte van de Middellandse Zee tot Indië. Nadat de Perzen de Griekse kolonisten van het huidige West-Turkije hadden verslagen, wierpen de Perzen een begerig oog op het land aan de andere kant van de zee: Griekenland, toen nog verdeeld in rivaliserende stadstaten.

Holland gaat in zijn verhalende historiek vol anekdoten eerst in op de opgang van de Perzische macht, schetst de opkomst van het militaristische Sparta en het ontstaan van de Atheense democratie. En dan volgt de clash, de slagen bij Marathon en Salamis, waaruit uiteindelijk de Grieken als overwinnaar naar voren kwamen. Het grootste expeditieleger ooit werd verslagen door een hopeloos verdeelde federatie van dwergen. Een cruciaal punt in onze Westerse geschiedenis dat de weg effende voor onze democratieën. Uitstekend schrijver, die Holland, en je steekt er nog wat van op ook.


Perzisch vuur van Tom Holland - oorspronkelijke titel Persian Fire - verscheen bij Athenaeum - Polak & Van Gennep - in 2007, vertaald uit het Engels door Jos den Bekker.
440 pagina's, isbn 9789025363154

Geen opmerkingen: