26 juli 2009

Gianrico Carofiglio - Gerede twijfel


Je wensen bekennen, je echte wensen, zelfs aan jezelf, is gevaarlijk. Als ze vervulbaar zijn, en dat zijn ze vaak, confronteert het benoemen ervan je met de angst om het te proberen. In andere woorden, met je lafheid.

****

Gianrico Carofiglio is goed op weg een van de sterkhouders te worden van de Italiaanse misdaadliteratuur. Zijn derde boek is dit nog maar, en het is een voltreffer. Advocaat Guido Guerrieri wordt op de proef gesteld. Zal hij een vermoedelijke drugssmokkelaar verdedigen, en dan nog één die een verleden heeft als fascistische relschopper? Ja, denkt Guido, want zo kan hij hem misschien een loer draaien. Plus: de man heeft een mooie vrouw. En ach, misschien heeft hij ook niet écht drugs gesmokkeld. Aan de andere kant: drugs? Dan ligt de maffia misschien wel op de loer.

Wíj houden van Guerrieri omdat hij ook maar een man van vlees en bloed is. Omdat hij houdt van lekker eten en graag een goed boek leest. Omdat hij een gouden hart heeft en altijd recht laat geschieden. Omdat hij de maffia een poepje laat ruiken. Omdat hij de zon in huis brengt. En u, houdt u al van Guido?

Meer over Gianrico Carofiglio via Italibro.

Gerede twijfel van Gianrico Carofiglio - oorspronkelijke titel Ragionevoli dubbi - verscheen bij Prometheus in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
279 pagina's, isbn 9789044610277

Geen opmerkingen: