26 juli 2009

Rosaria Capacchione - Het goud van de camorra
Wat? Beton, buffels en afval.

Wie? Rosaria Capacchione (Napels, 1960) is journaliste.

Genre: non-fictie

Sterren: **


Pasquale Zagaria heeft zichzelf zorgvuldig onder handen genomen en is erin geslaagd ongemerkt op te gaan in kringen die in niets lijken op de gebruikelijke, criminele camorrakringen. Hij ziet er niet uit als een moordenaar. Hij gaat weliswaar om met de 'soldaten' van de familie maar met terughoudendheid, ver van indiscrete blikken.


Recensie: De maffiaboeken schieten dezer dagen als paddestoelen uit de grond. De ene auteur heeft evenwel net een tikkeltje meer recht van spreken dan de andere. Omdat hij of zij moest onderduiken voor de camorra, bijvoorbeeld. Net als Roberto Saviano, auteur van bestseller Gomorra, en rechter Raffaele Cantone (In naam van de rechtvaardigheid, Lebowski, 2009) werd journaliste Rosaria Capacchione bedreigd omdat ze te dicht in de buurt kwam. Ze schreef er een boek over, met de Casalesi-clan in het brandpunt.

Het geld, daar gaat het over bij Capacchione. Ze beschrijft hoe de camorra-economie "van ruraal en parasitair moest en zou veranderen in een kapitalistische en industriële economie". De afpersingen vormen niet meer de kern van de activiteiten. Nu houdt de camorra zich bezig met beton, met buffels (mozzarella!), met afval. Haar invloedsgebied breidt zich uit "tot in het Lombardije van de beurs".

Capacchione weet na bijna 25 jaar als Casalesi-spotter best hoe het allemaal in elkaar zit. Die kennis overbrengen aan een buitenstaander, laat staan één in het verre buitenland, lukt echter niet zo goed. Ze verliest zich in een overmaat aan losse fragmenten en vele, vele namen. Een rode draad is, zeker in het eerste deel, niet te bespeuren. Het goud van de camorra is niet het beste maffiaboek, maar goed voor wie er maar niet genoeg van krijgt.

Links: officiële blog (Italiaans) - uitgeverij Lebowski - interview van de Volkskrant
Google Maps: Het goud van de camorra op de wereldkaart

Het goud van de camorra van Rosaria Capacchione - oorspronkelijke titel L'oro della camorra - werd uitgegeven door Lebowski in juni 2009, vertaald uit het Italiaans door Harriët van den Heuvel en Elke Parsa.
254 pagina's, isbn 9789048802265

Geen opmerkingen: