9 september 2009

Erling Jepsen - De kunst om in koor te huilen
Wat? Samen in de zetel.

Wie? Erling Jepsen (Jutland, 1956) is auteur van verschillende romans, toneelstukken en tv-scenario's.

Genre: roman

Sterren: ***


Nú snap ik het, als je uit Kopenhagen komt, ben je niet zo gauw onder de indruk van een stel konijnenjonkies. Ik stop ze terug in hun hok. Gelukkig heb ik konijnen, denk ik, daar kun je tenminste op vertrouwen. Dan bijt er eentje in mijn vinger.


Recensie: Met het genre jongetje-komt-iets-ergs-tegen-maar-kan-het-niet-goed-plaatsen kan je intussen al een hele boekenplank vullen, en Erling Jepsen kan daar best nog bij. Het zijn doorgaans ietwat naïeve en vertederende boeken die het vader- of moedergevoel in je losmaken. De moeilijkheid zit erin de frisse aanpak van de eerste hoofdstukken vast te houden tot het einde. Daar is Erling Jepsen redelijk goed in gelukt.

Aan het woord is Allan, een elf jaar jonge Deen in de jaren zestig. Hij stelt moeilijke vragen aan de godsdienstlerares, bedenkt een kruising van de engel Gabriël en Tarzan, zingt liedjes (en huilt) voor de gloednieuwe tv, en kijkt op naar zijn vader, de plaatselijke melkboer, ook al heeft die de gewoonte opgevat met Allans zus "in de zetel te liggen". Dat laatste kan ook in de jaren zestig niet goed aflopen. Allan staat erbij, kijkt ernaar, en probeert er dan maar zijn eigen uitleg aan te geven, tot in het psychiatrisch centrum toe.

De kunst om in koor te huilen laat de naïviteit aan het woord, maar die kan de tristesse niet verbergen. Ideaal leesvoer voor de liefhebber van tragikomedie.

Links: Noordse literatuur - recensie van CJP

De kunst om in koor te huilen van Erling Jepsen - oorspronkelijke titel Kunsten at græde i kor - werd uitgegeven bij Cossee in 2008, vertaald uit het Deens door Diederik Grit en Edith Koenders.
221 pagina's, isbn 9789059361997

Geen opmerkingen: