9 september 2009

Bavo Dhooge - Springers
Wat? In Adolfs brein.

Wie? Bavo Dhooge (1973) is een scriptschrijver, copywriter en auteur uit Gent.

Genre: scifi-jeugdthriller

Sterren: ***


Toen duidelijk werd dat ze niet zou sterven, niet door een ordinaire slang en niet voor een ordinaire man als Marcus Antonius, begon Cleopatra weer heel wat meer kleur te krijgen. Ze begon te lachen. Tot ze uiteindelijk in schaterlachen uitbarstte. Haar schelle, gekke stem weergalmde en vloog te pletter tegen het harde marmer van het paleis.
Sterven? Sterven voor een man?


Recensie: Mike Snow, gekend uit eerdere avonturen, is springer geworden: hij neemt voor even het brein over van een moordenaar uit het verre verleden om onheil te voorkomen. Probleem: terwijl hij op dienstreis is, hebben vrouwen de macht gegrepen. Die maken er maar een potje van, en een Aardse Oorlog dreigt. Mike Snow is als man tweederangsburger geworden, maar misschien vindt hij ergens een hoofd dat wél nog iets kan veranderen. In het verleden of in de toekomst.

Bavo Dhooge trekt alle registers open in een boek waarin breinen gekaapt worden als waren het vrachtschepen voor de kust van Somalië. De wereldgeschiedenis wordt duchtig herschreven. Bij Stiletto libretto verwezen we nog naar Quentin Tarantino vanwege de bloederig grappige scènes. Het toeval wil dat Tarantino net een film uit heeft met Adolf Hitler in een historisch minder correcte rol. En dan hebben we daar Bavo Dhooge, ook al met een onconventionele Hitler in de hoofdrol. Minder bloederig deze keer - het is nog altijd een jeugdthriller - maar wel met een vette knipoog en zeer amusant. Springers: jeugdthriller voor de een, scifi-parodie voor de ander.

Meer van Bavo Dhooge: SMAK - Star - Showtime - Speeltijd - Spiegels - Stand-in - Stiletto libretto
Links: de website van Bavo Dhooge - wikipedia - interview op deze site - Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs - Standaard Uitgeverij - trailer van Springers

Springers van Bavo Dhooge verscheen bij Manteau in de zomer van 2009.
245 pagina's, isbn 9789022324028

Geen opmerkingen: