23 september 2009

Peter de Zwaan - Een zaak van vrouwen
Wat? Sterke vrouwen. Letterlijk.

Wie? Peter de Zwaan (1944) werd met zijn misdaadromans verschillende keren genomineerd voor de Gouden Strop, die hij ook eenmaal won.

Genre: thriller

Sterren: ***


Ik had haar ontmoet in Knoxville Tennessee. Er waren misverstanden geweest. Zij had mannen met stroomstokken op me afgestuurd, ik had haar op blote voeten door een bos laten lopen.


Recensie: Nederlander Peter de Zwaan schreef al immens veel boeken, waaronder een hele hoop misdaadromans. De staart van die lange reeks wordt gevormd door vier thrillers rond de figuur van Jeff Meeks, een Amerikaanse ex-crimineel, buitenwipper en occasioneel detective. Een zaak van vrouwen laat Meeks herkennismaken met Gail Rogers, een andere detective die hij ontmoette in een vorig avontuur. Ze is er niet al te goed aan toe: iemand heeft haar gezicht verbouwd en haar het ziekenhuis in geslagen. Dat kan Meeks niet zomaar laten passeren, en hij trekt op onderzoek uit. Een stel sterke vrouwen kruist zijn pad, en het woord 'sterk' is in dit geval zéér letterlijk te nemen.

De Zwaan hanteert een zeer prettige stijl waarin Meeks zijn gevoel voor ironie en humor de vrije loop laat. Het lijkt een beetje op de klassieke Amerikaanse private eye, genre Philip Marlowe. Met enkele gespierde dames in de ondersteunende rollen is het hek helemaal van de dam. Het is dus leuk lezen in Een zaak van vrouwen. Toch gebeurt er niet zo heel veel, en mankeert het verhaal aan soortelijke massa. Niettemin: amusant. Zeer amusant.

Links: De Zwaans eigen site - wikipedia - Ine Jacet over De Zwaan - Cargo | De Bezige Bij
Google Maps: Een zaak van vrouwen op de wereldkaart

Een zaak van vrouwen van Peter de Zwaan werd uitgegeven bij De Bezige Bij | Cargo in 2009.
302 pagina's, isbn 9789023440277

Geen opmerkingen: