25 september 2009

Matthew d'Ancona - Tabatha
Wat? Anderglobalisten en ruziezoekers.

Wie? Matthew d'Ancona (Londen, 1968) is drievoudig politiek journalist van het jaar.

Genre: thriller

Sterren: ***


Onze vrienden bij die demonstraties zien ongrijpbare islamisten en tweederangs dictators die van het kapitalistische Westen precíés de respons krijgen die ze willen, en ze zijn razend. Ik bedoel maar, hoe vaak kun je een protestmars naar Hyde Park houden? Hoeveel buttons kun je dragen? Hoeveel petities kun je indienen? Wanneer is dat niet langer genoeg?


Recensie: "Laat ik het even op een rijtje zetten. Ik koop de Review, sla hem open bij Persoonlijke mededelingen, en ga op zoek naar een goed geformuleerde literaire verwijzing, alleen om mezelf gerust te stellen dat je nog om me geeft." Dat is de opdracht die de Amerikaanse Tabatha meegeeft aan de jonge student Nick wanneer ze hun relatie beëindigt. Nick volgt nauwgezet de richtlijnen, ook al is hij intussen gehuwd en alweer bijna gescheiden in zijn eigen thuisland Engeland. Zijn alledaagse leven wordt dooreengeschud wanneer de geheime dienst hem voor haar kar spant. Tabatha blijkt een andersglobaliste die gevaarlijker acties overweegt dan een paar stenen naar politiemannen te keilen. Of toch niet? Nick zal erachter komen wanneer hij erin slaagt Tabatha op te sporen.

Afgaande op de korte inhoud had Tabatha het in zich belangrijke vragen op te werpen over de wereld waarin we leven. Hoe willen we die organiseren? Hoe zit het met die blijvende ongelijkheid tussen Noord en Zuid? Tabatha had hierover enige polemiek kunnen losweken, al was het maar in het hoofd van de lezer. Helaas beperkt d'Ancona de maatschappelijke relevantie van zijn boek tot een minimum. In de plaats krijg je een spionagethriller waarin niemand is wie hij zegt te zijn, en waarin een arme donder bijna per ongeluk middenin de actie terechtkomt.

Actie en plotwendingen alom, maar als je dan toch een boek schrijft over anderglobalisme, mag het dan ook een beetje over de hele wereld gaan, en niet alleen over een stel echte en valse spionnen?

Links: wikipedia (Engels) - Querido | Q - recensie van Ine Jacet

Tabatha van Matthew d'Ancona - oorspronkelijke titel Tabatha's Code - verscheen bij Q in de later zomer van 2009, vertaald uit het Engels door Monique Eggermont en Kitty Pouwels.
285 pagina's, isbn 9789021435558

Geen opmerkingen: