27 september 2009

Paul Harris - De geheimhouder
Wat? Korte mouwen en lange mouwen.

Wie? Paul Harris was oorlogsjournalist in Afrika en Pakistan voor hij USA-correspondent werd voor The Observer.

Genre: thriller

Sterren: ****


Kam had gelijk. Het VN-mandaat schreef alleen maar zelfverdediging voor. Als het RUF hen niet aanviel grepen ze niet in. Zo kwam het dat jongens die met AK-47's en roestige machetes zwaaiden de bewapende voertuigen en tanks van de VN op de vlucht hadden gejaagd. Zij hadden de wil om te doden. De VN niet.


Recensie: Paul Harris volgde jarenlang als journalist de grote brandhaarden op het Afrikaanse continent. Voor zijn debuutthriller pikte hij er de Sierra Leoonse burgeroorlog uit. Ter herinnering: die werd tussen 1991 en 2002 uitgevochten tussen het regeringsleger en de rebellen van het Revolutionary United Front onder leiding van Foday Sankoh. Het was een bloedige strijd, gevoerd door duizenden kindsoldaten, met als inzet de macht over het land, en daarmee over de lucratieve diamantenmijnen.

In De geheimhouder gaan we terug naar het jaar 2004. De oorlog is al enkele jaren afgelopen. De Londense journalist Danny Kellerman zit op een dood spoor in zijn carrière wanneer hij een brief krijgt van Maria, zijn minnares en hulpverlener in Sierra Leone vier jaar eerder. Zij schreeuwt om hulp: 'Ik wil dat je naar Freetown komt om me te helpen.' Ongeveer tegelijk komt Danny te weten dat Maria intussen is omgekomen. Hij krijgt van zijn hoofdredacteur het fiat naar Freetown te trekken om een vervolg te breien aan zijn artikels van vier jaar tevoren. Maar eens ter plaatse wordt Danny geobsedeerd door de zoektocht naar Maria's geest. Waar was ze mee bezig? Kende hij haar wel zo goed als hij dacht? Intussen komt Danny's relatie in Londen onder grote druk te staan.

Harris schetst een schokkend beeld van de Sierra Leoonse samenleving. Eerst, in 2000, de burgeroorlog waarin kinderen werden weggeroofd bij hun ouders om ten strijde te trekken, waarin als straf handen of armen werden afgehakt - de beruchte korte en lange mouwen - en waarin de VN-troepen enkel kunnen toekijken en zich met enig geluk weghouden van smokkel en corruptie. Daarna, in 2004, het nieuwe Sierra Leone, waar de oude rebellen het mee voor het zeggen hebben in de nationale regering. De geheimhouder zet aan tot nadenken. Kan je oorlogsmisdaden ongestraft laten om vrede in het land te brengen? Hoe kan je je als journalist afzijdig houden en quasi emotieloos berichten over zoveel doden en verminkten? De geheimhouder is een intrigerende thriller waarin de (internationale) politiek nooit veraf is. Een aanrader.

Links: Wikipedia over de burgeroorlog in Sierra Leone - De Bezige Bij | Cargo
Google Maps: De geheimhouder op de wereldkaart

De geheimhouder van Paul Harris - oorspronkelijke title The Secret Keeper - verscheen bij Cargo in de nazomer van 2009, vertaald uit het Engels door Waldemar Noë.
349 pagina's, isbn 9789023441939

Geen opmerkingen: