9 oktober 2009

Paul Baeten Gronda - Kentucky, mijn land
Wat? Een lach en een zucht.

Wie? Paul Baeten Gronda (1981) is gekend van zijn debuutroman, Nemen wij dan samen afscheid van de liefde, en van zijn gastoptreden in De Laatste Show.

Genre: roman

Sterren: ***


Karel Jemen wist dat zijn huishoudster lesbisch was: Alicia at vegetarisch en rook soms naar kokosmelk. Het waren de details die je in staat stelden mensen te ontmaskeren, zo wist hij. Het feit dat zijn huishoudster lesbisch was, amuseerde hem in zekere mate. Hij vond het excentriek dat hij zo'n moderne, gekke vrouw toeliet tot zijn appartement. Karel vond zichzelf best vooruitstrevend en ruimdenkend. Maar haar laten koken, met haar blote handen, dat kon uiteraard niet - ruimdenkendheid en idiotie lagen niet ver van elkaar.


Recensie: "Uiteindelijk zou Karel Jemen alles verliezen, maar voorlopig had hij zich alleen maar verbrand." Zo luidt de openingszin van de tweede roman van Paul Baeten Gronda, intussen in Vlaanderen ook bekend als de lijstjesfreak van De Laatste Show. Het is een zin die nieuwsgierig maakt. Waarom verliest hij alles, en hoe heeft Karel zich verbrand? Helaas is het antwoord op beide vragen nogal banaal.

Karel Jemen is een oude man in een appartementje aan zee. Hij komt niet meer buiten, hoogstens brengt hij de kapper op het gelijkvloers een bezoekje. Zijn enige vriendin komt af en toe een maaltijd klaarmaken. Karel Jemen is een egoïstische man, vastgeroest in zijn gewoonten en steeds overtuigd van zijn grote gelijk. Maar het blijft niet goed gaan, en Karel speelt alles kwijt.

Het verhaal mag dan nog op een sisser aflopen, Baeten Gronda weet wel de aandacht vast te houden. Het is een dun boekje, natuurlijk, maar het is vooral de humor die het 'm doet. Geen mens zo grappig als een chagrijnige mopperpot, althans voor de buitenstaander. Dat heeft Baeten Gronda goed begrepen. Nu alleen nog een iets pittiger verhaal bedenken.

Links: Baeten Gronda's blog - wikipedia - recensies van Libelle en Boekenkrant

Kentucky, mijn land van Paul Baeten Gronda werd uitgegeven door De Bezige Bij in het najaar van 2009.
157 pagina's, isbn 9789023441274

Geen opmerkingen: