Pagina's

9 oktober 2009

Jonathan Sonnst - Mevrouw de dictator




Wat? Balkantoestanden.

Wie? Jonathan Sonnst (Eeklo, 1976) is naast thrillerauteur ook leraar geschiedenis en godsdienst.

Genre: misdaadroman

Sterren: **


Iedereen in La Baranda verwees naar de indiaan als La Oreja - 'het oor'. Naar de oorsprong van de bijnaam hoefde je niet lang te raden. Aan zijn halssnoer hing een half dozijn verschrompelde resten, die nu de kleur van perkament hadden aangenomen, maar ooit aan levende mensen hadden toebehoord.
Ik vond de aanblik ervan geruststellend. La Oreja en zijn bende grafrovers verstonden blijkbaar hun vak.


Recensie: Twee jaar bleef het stil rond Jonathan Sonnst - in het échte leven staat hij ook nog voor de klas. Op 09-09-09 stelde hij zijn nieuwe thriller voor: Mevrouw de dictator, waarin allerlei intriges een nieuwe dictator op de troon brengen van een klein staatje, geprangd tussen vriendelijke buurmannen als Adolf Hitler en Jozef Stalin. Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog zijn er aangenamer plaatsen te bedenken. Nog één detail: de nieuwe dictator is een vrouw, die de troon mag warmhouden voor haar minderjarige zoon.

Mevrouw de dictator voelt aan als een satire. Anna Korovin mag de macho-leidster spelen, haar ministers koeioneren, en ondertussen ook nog wat mannelijk schoon verleiden. De geheime dienst waakt - of staat met een mes klaar achter de gordijnen. Sonnsts gekende luchtige stijl draagt bij tot het niet al te serieus te nemen van de moorden en bloederige plotwendingen. Maar dan wordt de sfeer grimmiger, met échte verschrikkingen - de jodenvervolging van de jaren '30 en '40 - en dat botst. Een satire die er plots geen meer is, het werkt niet. Bovendien hebben niet alle elf (!) vertellers een boeiend verhaal. Sonnst heeft gelukkig al betere dingen geschreven dan Mevrouw de dictator.

Links: Sonnsts eigen site

Mevrouw de dictator van Jonathan Sonnst werd uitgegeven bij Manteau in september 2009.
378 pagina's, isbn 9789022323984

Geen opmerkingen: