27 december 2009

Bram Dehouck - De minzame moordenaarWaarom vochten ze uiteindelijk? Had een totale zinsverbijstering de wereld plots in haar macht? De Eerste Wereldoorlog is de moeder van alle oorlogen omdat ze uit het niets is ontstaan en de grootste slachting voortbracht die men tot dan gekend heeft. Er is niets zo gruwelijk als een zinloze dood. Als je er eenmaal dieper over nadenkt, laat het je niet meer los. Dan moet je bewijzen zien, en dan moet je bepaalde plaatsen bezoeken, zoals hier in Ieper.

****

De minzame moordenaar is het fictiedebuut van Ieperling Bram Dehouck, en het is meteen een schot in de roos. De stad Ieper, waar nog altijd elke avond de doden van de Eerste Wereldoorlog worden herdacht, wordt geteisterd door een seriemoordenaar. Binnen het team van de gerechtelijke politie dat de moorden moet ophelderen weet alleen rechercheur Rondelez wie de dader is: hijzelf. Hij is begonnen met moorden, en kan niet meer stoppen.

Dehouck verlaat in De minzame moordenaar de platgetreden paden van de klassieke thriller. Wie de moordenaar is, is vrijwel meteen duidelijk. Maar waarom doet hij dat? En hoe zal daar een einde aan komen? Ook rond die vragen kan je een spannende roman opbouwen, zo blijkt, en Dehouck doet dat met verve. De beweegredenen van de moordenaar, slechts een mens als u en ik, worden steeds duidelijker. En net als je denkt het plaatje volledig te hebben, volgt nog een laatste tragisch voorval.

De minzame moordenaar is een psychologisch goed onderbouwde thriller, een apart en overtuigend debuut met in de achtergrond de Ieperse soldatenkerkhoven en oorlogstoeristen.

Lees ook het interview met Dehouck op deze blog.

De minzame moordenaar van Bram Dehouck verscheen bij Van Halewyck in juni 2009.
175 pagina's, isbn 9789056179274

1 opmerking:

Anoniem zei

ik persoonlijk vind het een zeer mooi boek omdat er voortdurend spanning in zit en er altijd wat te lezen valt. een echte aanrader.