31 december 2009

Karin Fossum - Kwade wilMolly legde Melis weer op zijn plaats aan het voeteneinde.
'Niet alle vrienden zijn goed', zei ze. 'Sommigen heb je alleen vanuit een oude gewoonte. Of omdat ze je kunnen gebruiken.'
Ruth zat zwijgend te luisteren.
'Ze hebben baat bij je', ging Molly verder. 'Of ze hebben je om andere redenen nodig. Maar van buitenaf gezien lijkt het op vriendschap.'


****


Fossums aandacht dwaalde even af naar andere oorden, maar sinds vorig jaar is ze terug waar ze hoort te zijn: bij inspecteur Konrad Sejer. Kwade wil is het tweede Sejer-boek na de onderbreking. De inspecteur mag uitzoeken onder welke omstandigheden Jon Moreno is omgekomen in het koude water van een bosmeer. Dat is voor de lezer na zes bladzijden al duidelijk: 'Hij stond op van het bankje, langzaam als een slaapwandelaar. Toen viel hij over de rand.' De twee anderen in het bootje, zijn vrienden Axel en Philip, blijven achter. Ze besluiten te doen alsof er niets gebeurd is, met een vroeger trauma in het achterhoofd. Het is de onthulling van die gebeurtenis van lang geleden die Sejer naar de waarheid leidt.

Fossum bewijst met Kwade wil nog maar eens haar status als koningin van de psychosuspense. De spanning is nooit lijfelijk aanwezig, maar gaat wel tot op het bot. De misdaden hoeven niet eens brute moorden te zijn. Fossum kan het zich zelfs permitteren haar Sejer weg te cijferen in een tweederangsrol. Veel belangrijker zijn de rake typering van de personages en het langzame opbouwen van een onderhuidse spanning. Klasse.


Kwade wil van Karin Fossum - oorspronkelijke titel Den onde viljen - verscheen bij Manteau en Anthos in het najaar van 2009, vertaald uit het Noors door Annemarie Smit.
200 pagina's, isbn 9789022323885

Geen opmerkingen: