3 januari 2010

Gunnar Staalesen - De vrouw in de koelkast
Wat? Olie en vrouwen.

Wie? Gunnar Staalesen (1947) is een Noorse auteur van romans, hoorspelen en toneelstukken.

Genre: thriller

Sterren: ***


'Het is een hel, zal ik je zeggen... maar het levert natuurlijk geld op, dus het is kiezen of delen: een paradijs zonder geld... of een hel met.'
Ik geloofde hem. Dronkaards en taxichauffeurs vertellen de waarheid.


Recensie: De Noor Gunnar Staalesen was een van de eerste Scandinavische thrillerschrijvers die doordrongen tot in de lage landen. Na de pioniers Sjöwall en Wahlöö, uiteraard, maar net voor Mankell, Fossum en zoveel anderen in hun kielzog het hier goed begonnen te doen. In tegenstelling tot die nieuwkomers is Staalesen terug in de vergeethoek beland. Pas met de verfilming van zijn Varg Veumboeken, onlangs uitgebracht op dvd, probeert uitgeverij Manteau daar weer verandering in te brengen, met twee heruitgaves: De vrouw in de koelkast en Het uur van de wolf.

De vrouw in de koelkast speelt zich grotendeels af in Stavanger, een stad die boomt dankzij de olielagen die op de Noordzeebodem worden aangeboord. Met het geld heeft ook de misdaad er voet aan wal gekregen. Slecht nieuws voor het vissersstadje, maar misschien wel goed nieuws voor Varg Veum, die in het grotere Bergen een detectivebureau heeft. Veum is een grote, blonde, Noorse god met een zwak voor vrouwen en een klein hartje, altijd bereid zijn nek uit te steken en de slagen op te vangen. Gewapend met zijn sarcastische humor moet hij op zoek naar Arne Samuelson, die volgens zijn moeder spoorloos is verdwenen uit zijn appartement in Stavanger. Samuelsen is inderdaad niet te bespeuren, stelt Veum ter plaatse vast, alleen is er iets anders in de plaats gekomen: een vrouwenlijk in de koelkast.

Een zoektocht vol hinderlagen, gelegd door mooie vrouwen en/of meedogenloze misdadigers, leidt Veum naar een misschien iets té verrassende ontknoping. Maar met de sfeer zit het goed: tal van kwinkslagen in een vissersdorp dat de roep van het geld niet kan weerstaan. Amusant.

Links: Noordse literatuur - BlueOwl Books - uitgeverij Manteau - recensies van BlueOwl en crimezone.nl
Google Maps: De vrouw in de koelkast op de wereldkaart

De vrouw in de koelkast van Gunnar Staalesen - oorspronkelijke titel Kvinnen i kjøleskapet - verscheen bij Manteau in 1996 en in een nieuwe uitgave in 2009, vertaald uit het Noors door Annemarie Smit.
245 pagina's, isbn 9789022324226

1 opmerking:

Anoniem zei

dat boek is wel nen goeie