3 januari 2010

Robert Harris - Lustrum
Wat? Politiek.

Wie? Robert Harris (Nottingham, 1957) is voormalig journalist en schrijver van historische boeken.

Genre: historische roman

Sterren: ****


'Wanhoop niet, Cicero,' zei Celer na enige tijd kordaat. 'Hij is nog niet eens tribuun, en zal dat ook niet worden als het aan mij ligt.'
'Crassus kan ik verslaan,' antwoordde Cicero. 'Pompeius kan ik te slim af zijn. Zelfs Caesar heb ik in het verleden in bedwang weten te houden. Maar alle drie samen, en met Clodius als hun wapen?' Hij schudde vermoeid zijn hoofd. 'Hoe overleef ik dit?'


Recensie: Wie heeft fantasie nodig als je in de geschiedenis voldoende stof vindt voor een hele serie boeken? Lustrum is deel twee in Robert Harris' serie rond de Romeinse redenaar en politicus Cicero, gezien door de ogen van zijn secretaris Tiro. Het is het jaar 63 voor Christus, Cicero is verkozen tot consul. Als leider van de senaat moet hij het opnemen tegen potentiƫle dictators als Pompeius en Caesar.

Voormalig journalist Robert Harris doet de geschiedenis herleven in Lustrum, een politieke thriller van de bovenste plank. De macht veroveren is het hoogste doel van veel Romeinen, en niet allemaal nemen ze daarbij evenveel scrupules in acht. Cicero blijft overeind als verdediger van de democratie, zoals die er toen uitzag. Maar Harris schetst ook een ander beeld dan dat van de rots in de branding. Hij toont ook de ijdele Cicero, overtuigd van zijn eigen gelijk, steeds bereid tot duistere akkoorden in de achterkamers, zelfs als hij daarvoor zijn vrienden moet verraden. Harris beschrijft de trucs en handigheden die ook in de hedendaagse politiek nooit ver weg zijn. Alleen al daarom is Lustrum lezen een must.

Links: wikipedia - uitgeverij Cargo - recensies van nu.nl en Gerd Boeren

Lustrum van Robert Harris - oorspronkelijk uitgegeven onder dezelfde titel - verscheen bij De Bezige Bij | Cargo in het najaar van 2009, vertaald uit het Engels door Janneke Zwart.
396 pagina's, isbn 9789023456322

Geen opmerkingen: