3 februari 2010

Lars Kepler - Hypnose'Als vuur, net als vuur.' Dat waren de woorden die de gehypnotiseerde jongen sprak. Hoewel hij levensbedreigende verwondingen had - honderden messteken in zijn gezicht, op zijn benen, zijn romp, in zijn rug, onder zijn voeten, in zijn nek en op zijn achterhoofd - had men hem onder diepe hypnose gebracht in een poging om door zíjn ogen te zien wat er was gebeurd.

****

Stieg Larsson bis. Zo wordt Lars Kepler aangekondigd in de boekhandel. Als het al zin heeft vergelijkingen te maken, dan moeten we toch spreken van bis en tris, want achter de naam Lars Kepler schuilt een echtpaar: meneer en mevrouw Ahndoril. Hypnose is hun uitstekende debuut.

Een brute familiemoord shockeert Zweden. Een vader is vermoord in de sportzaal, zijn vrouw en een klein dochtertje in hun huis. Zoon Josef overleeft de aanval maar is er erg aan toe. Omdat commissaris Joona Linna vreest voor het leven van de oudste dochter vraagt hij psycholoog Erik Maria Bark de jongen onder hypnose te ondervragen. Die doet wat hem gevraagd wordt, met tegenzin, want hij heeft jaren geleden gezworen nooit nog te hypnotiseren. De beslissing het toch te doen bedreigt nu hemzelf en zijn familie.

Hypnose bestaat uit verschillende fases, en elke fase is op haar manier even spannend. Het eerste deel onthult al vlug het mysterie van de drievoudige moord en brengt Bark in een lastig parket. Deel twee diept die spanning nog wat uit door ze te kaderen in het verleden van Bark als hypnotiseur. Oude vijanden duiken terug op. Na de psychologische spanning volgt nog een actievolle finale in het hoge Noorden van het land. Het script vertoont hier en daar zwarte gaten, maar desondanks is Hypnose een van die boeken die je niet wegleggen kan.


Hypnose van Lars Kepler - oorspronkelijke titel Hypnotisören - verscheen bij Cargo in januari 2010, vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga.
557 pagina's, isbn 9789023456728

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ongeveer het slechtste dat ik ooit heb gelezen. En het ergste is dat ik dit non-boek heb gekocht ook. Een kompleet geforceerd en nauwelijks geoofwaardig verhaal waarin kompleet ongeloofwaardige personages ronddwalen en dat uiteindelijk verzand in een bodemloos geëmmer over (pseudo ?)therapeutisch toestanden. De waarde van het papier is gedaald met er zulke onzin op te drukken. Ik voel mij bekocht.

JeB zei

En deze was dan nog een stuk beter dan het vervolg.