Pagina's

13 mei 2010

Zoran Drvenkar - Sorry



Kris kijkt hen alle drie om de beurt aan. Het is duidelijk dat ze geen van allen een idee hebben waar hij het over heeft. Daarom steekt Kris zijn rechterhand naar voren, met de palm omhoog, als een aanbod.
- Ze weten niet hoe ze zich moeten verontschuldigen, zegt hij. En dat zullen wij hun aanbieden. Verontschuldigingen in overvloed, en voor een verdomd goeie prijs.


*****


Het was een idee van Kris, de oudste van twee broers. Een bedrijfje oprichten dat excuses aanbiedt. Broer Wolf en twee vriendinnen, Frauke en Tamara, doen mee. In het begin gaat het goed. Ze bieden een ontslagen secretaresse een nieuwe job aan, in naam van haar ex-baas en ex-minnaar. Of ze helpen een werkgever van zijn schuldgevoelens af na het ontslag van een achteraf onschuldig verklaarde bediende. Tot Sorry, zo heet het bureau, op een dag telefoon krijgt van Lars Meybach. Wolf moet zijn verontschuldigingen aanbieden aan een vrouw in een appartement. Alleen blijkt zij bij aankomst dood en aan de muur genageld. De moordenaar wil dat Kris en co zich verontschuldigen tegenover de dode. En nu ze daar toch zijn kunnen ze het lijk wel ergens dumpen ook.

Het is een begin van een onthutsende thriller. De dader sleept sinds zijn jeugd schuldgevoelens met zich mee. Eigenlijk is hij een slachtoffer, maar toch sleurt hij vier jonge mensen mee in zijn wraak op demonen uit het verleden. Demonen die nog niet aan rust toe zijn, zo blijkt. De vriendschapsbanden tussen de vier komen onder druk te staan. Hun belangrijkste conclusie moet misschien wel zijn: kan je in plaats van iemand anders sorry zeggen? Kan je vergiffenis laten afdwingen door een ander?

Drvenkar legt geleidelijk de stukjes van de puzzel op hun juiste plaats. Op elk stukje staat een naam, maar slechts één na één worden die aan elkaar gelinkt. Zelfs Drvenkars schrijfstijl draagt bij aan het mysterie. De delen waarin de dader aan het woord komt, zijn geschreven in de jij-vorm. Af en toe lijkt het of de lezer rechtstreeks wordt aangesproken. Ontsnappen uit het verhaal is geen optie. Onthutsend, brandend actueel, laaiend spannend en mét een boodschap. Sorry is dé thriller van het voorjaar.


Sorry van Zoran Drvenkar verscheen bij De Arbeiderspers in april 2010, vertaald uit het Duits door Henk Schreuder.

387 blz, isbn 9789029572125

Geen opmerkingen: