23 september 2010

Alex Dryden - Dubbelspel


Adrian begon zijn eigen, gerechtvaardigde woede aan te wakkeren, ter voorbereiding op de ontmoeting met Sergei Limov, Poetins tussenpersoon van die avond. Finns doodsstrijd had drie dagen geduurd, dankzij Bykov - in de achterbak van een auto ergens in Duitsland, werd er gezegd, hoewel Finns lichaam anoniem was afgeleverd bij de Britse ambassade in Berlijn.

***

Een voormalige poulain van het hoofd van MI6 wordt vermoord door de Russen. Finn was zijn naam, en hij was de contactpersoon van een belangrijke bron binnen het Kremlin, codenaam Mikhail. Terwijl MI6-baas Carew zint op wraak zijn alle Westerse geheime diensten op zoek naar Anna, een Russische kolonel en Finns echtgenote. Zij zou op de hoogte zijn van Mikhails identiteit, en hem weer in contact kunnen brengen met de Amerikaanse of Britse spionnenbazen. Wanneer Anna in veiligheid gebracht wordt door de Amerikanen gaat de jacht op Anna en Mikhail dan ook gewoon door. Het is weer West tegen Oost, zoals tijdens de Koude Oorlog.

Dubbelspel is een onderhoudende spionageroman. De verrassingen laten je niet ademloos achter maar bezorgen je toch een paar avonden leesplezier. Goeie poging om de aloude spanningen tussen Rusland en het Westen te laten herleven in moderner tijden. Die blijken nu evenwel niet meer zo kritisch voor de wereldvrede als in de goede oude tijd. 

Dubbelspel van Alex Dryden - oorspronkelijke titel Moscow Sting - verscheen bij De Boekerij in 2010, vertaald uit het Engels door Arthur Wevers.
 367 blz, isbn 9789022554678

Geen opmerkingen: