24 september 2010

Ferdinand von Schirach - Misdaden


Plotseling trok Ingrid de terrasdeur open. Ze schreeuwde dat hij alweer vergeten was het raam in de logeerkamer dicht te doen, hij was gewoon een idioot. Haar stem sloeg over. Blank metaal.

Fähner zou later niet precies kunnen beschrijven wat hij op dat moment dacht. In hem, heel diep beneden, was een onbarmhartig en scherp licht beginnen te branden. In dit licht was alles volkomen duidelijk geweest. Verblindend.

****

Zelden zo'n beklijvende verhalenbundel gelezen als Misdaden van de Duitse advocaat Ferdinand von Schirach. Uit zijn rijke ervaring put hij elf verhalen, die je telkens weer met verbazing slaan. Het zijn niet de gewone moord- en doodslagverhalen, maar de buitenbeentjes. Over een zus die haar broer doodt uit liefde. Over een man bij wie de stoppen doorslaan na tientallen jaren gepest door zijn vrouw. Over een man met een gezin in Ethiopië die een bank overvalt uit wanhoop. Von Schirach schrijft over misdaden op de rand van het misdadige, de misdaden met verschoningsgronden. Niet elke moord geschiedt uit geldzucht of jaloezie. Von Schirach schrijft bovendien in een van franjes ontdane stijl. Enkel de nuchtere feiten, die niettemin een scala aan gevoelens blootleggen. Een prachtige verhalenbundel over de onmisdadigheid van misdaden.

Misdaden van Ferdinand von Schirach - oorspronkelijke titel Verbrechen - verscheen bij De Arbeiderspers in 2010, vertaald uit het Duits door Hans Driessen en Marion Hardoar. 
173 blz, isbn 9789029573115

Geen opmerkingen: