22 september 2010

PJ Tracy - MoordspelJe moest een lijk van heel nabij zien en met je eigen handen aanraken om echt te beseffen wat het verlies van één enkel mens uit de hele mensheid betekende. Iedereen hier in deze zaal was vrijwel dagelijks getuige van moord en doodslag. Op de televisie, in de bioscoop, in videogames en op computerschermen waarbij je kon zien wat echt was en wat gespeeld. De gemiddelde mens bracht een afbeelding van de dood nooit in verband met een menselijk wezen en dat was meer dan een probleem; het was een morele ramp.

***

Ook in hun vijfde boek mogen de Monkeewrench-creaturen van moeder en dochter Lambrecht, beter gekend als PJ Tracy, hun hackkunsten loslaten op het wereldwijde web. Deze keer wordt dat expliciet gevraagd door de FBI, want een moordenaar plaatst filmpjes van zijn verwezenlijkingen op internet. De Monkeewrenchers wordt gevraagd software te ontwikkelen om echte van valse moordfilmpjes te onderscheiden. Dankzij de inspecteurs Magozzi en Rolseth raken ze nog van dichter betrokken bij de moorden. Een vermoorde travestiet in bruidsjurk wordt aangetroffen in hun eigen Minneapolis.

Het is altijd weer een aangenaam terugzien met de Monkeewrenchers (zie ook Sneeuwblind). Het zijn aparte creaturen die met hun hitech-onderzoek een goede aanvulling vormen op het ouderwetse speurwerk van Magozzi en Rolseth. Op het persoonlijke vlak zit er ook ontwikkeling in: de altijd op haar hoede zijnde Grace laat meer en meer in haar hart kijken. De plot komt uiteindelijk wat uit de lucht vallen, maar humor en vaart maken veel goed. 

Moordspel van PJ Tracy - oorspronkelijke titel Shoot to Thrill - verscheen bij Van Holkema & Warendorf in 2010, vertaald uit het Engels door Theo Horsten.
 300 blz, isbn 9789047514411

Geen opmerkingen: