27 september 2010

Richard Price - Straatleven


Rechtsaf, rechtsaf en weer rechtsaf, zo vaak dat, als ze uiteindelijk iemand aan de kant zetten, wat zal gebeuren, het even zal duren voordat ze weer recht op hun benen kunnen staan en niet meer overhangen als ze lopen; zo veel bochten naar rechts dat ze, om drie uur 's nachts, zes bier diep bij Grouchie's, als iedereen zwijgend, kwaad naar die ene mazzelkont kijkt die in een nis bij de toiletten een vrouw op zijn schoot heeft, aan de bar naar rechts hangen en dan, later in bed, in hun dromen naar rechts liggen te bewegen.

****

Drie mannen zijn samen op stap. De eerste is straalbezopen, en het zal nog een eind duren voor hij kan vertellen wat er gebeurd is. De tweede is Eric Cash, ober van beroep, die braaf zijn geld afgeeft aan twee overvallers. De derde, Ike, doet dat niet. Hij antwoordt met 'vanavond niet, vriend' en wordt neergeschoten. Dat vertelt Eric aan de politie. Maar die heeft ook twee getuigen die volhouden dat van een overval geen sprake was. Brigadier Matty Clark en zijn collega's brengen dus Eric naar het bureau met de bedoeling hem aan te klagen. Maar Matty krijgt niet echt steun binnen het bureau, noch van de getuiges. Hij vecht tegen de bureaucratie om de zaak levend te houden. Hij vindt een bondgenoot in Billy Marcus, Ike's vader, die gek wordt van verdriet.

De omgeving in grootstad New York lijkt zo overgeplant uit tv-serie The Wire, waarvoor Price overigens een vijftal scenario's schreef. De versleten appartementsgebouwen herbergen meer nationaliteiten dan je tellen kan. In de kale parkjes eromheen worden drugs verhandeld door opgeschoten jongens met zakkerige broeken aan en gouden kettingen om de nek. Ook de gedrevenheid van Matty herken je uit The Wire: nooit opgeven, ook al worden er continu mensen van het onderzoek gehaald, of moet hij zijn eigen carrière op het spel zetten. Bovenop de zoektocht naar de overvallers ent zich nog het rouwproces, niet alleen dat van Ike's vader, maar dat van de hele buurt. Straatleven is een uitermate boeiend verslag van een uit de hand gelopen overval in de projects.

Straatleven van Richard Price - oorspronkelijke titel Lush Life - verscheen bij De Bezige Bij in 2010, vertaald uit het Engels door Johan Hos. 
501 blz, isbn 9789023440574

Geen opmerkingen: