24 oktober 2010

Ann Cleeves - Ravenzwart


Tien voor halftwee op nieuwjaarsmorgen. Magnus wist hoe laat het was want hij had op zijn moeders oude pendule op de schoorsteenmantel gekeken. De raaf in de rieten vogelkooi in de hoek kraste zacht en mopperde in zijn slaap. Magnus wachtte.

***

De Shetland Islands. Niet het meest sexy oord op aarde. Niet het meest moderne ook. Zelden in het middelpunt van de aandacht, behalve dan in Ravenzwart van Ann Cleeves. De moord op een tienermeisje zorgt voor opschudding. De verdwijning van een meisje, jaren geleden, leidt tot nog meer speculaties. Toen werd Magnus Tait verdacht, een oude man in een eenzaam huis op een heuvel. Inspecteur Jimmy Perez, zelf een Shetlander maar ook een beetje een buitenstaander, tracht voor opheldering te zorgen.

Ravenzwart valt vooral op door de schijnwerper op de kleine Shetlandse gemeenschap. Iedereen kent er iedereen. Het is er koud, en buiten de stad Lerwick ook onherbergzaam. Wanneer Reeves verwijst naar een zon die nog nauwelijks opkomt, wordt duidelijk waaraan het boek doet denken: de nauwkeurige ontleding van motieven en personages, en het geïsoleerde eilandleven van Arnaldur Indriðason. Fans van IJslands bekendste misdaadauteur zullen aan Ravenzwart zeker hun hart ophalen. Gelieve de duisternis er dan maar bij te nemen.

Ravenzwart van Ann Cleeves - oorspronkelijke titel Raven Black - verscheen bij AW Bruna in 2006, vertaald uit het Engels door Martin Jansen in de Wal.
 286 blz, isbn 9022991938

Geen opmerkingen: