17 oktober 2010

Peter de Zwaan - Voortvluchtig


Rick bleef een ogenblik roerloos staan. 'Dat zet je aan het denken, is het niet? Arlo was weg, kwam terug, ging weer weg en nu is iedereen naar hem op zoek.' Hij wachtte tot ik had geknikt en maakte een verontschuldigend gebaar. 'Je moet je niet beroerd voelen,' zei hij. 'Ik weet dat je je verloren voelt. Ik heb het ook een keer gehad. Iedereen loopt ooit tegen iemand op die hem de baas is. Jij liep tegen mij op, neem het jezelf niet kwalijk.'

***

Peter de Zwaan is misschien wel de meest productieve van alle Nederlandse misdaadauteurs. Dik in de zestig titels, als we goed tellen, al zijn daar ook een pak jeugdboeken bij. Sinds enkele jaren concentreert De Zwaan zich op Jeff Meeks, een boomlang detective-achtig personage dat nu al zijn vijfde avontuur beleeft (voor deel vier: zie Een zaak van vrouwen). Jammer genoeg blijven, ondanks positieve kritieken, de lezers wat achter.

Meeks bemoeit zich vooral met zijn eigen zaken in de bossen van Oregon tot zijn baas verdwijnt met een mooie vrouw, weer opduikt, en nogmaals verdwijnt. De vrouw van zijn baas, een Pakistaanse, tevens de minnares van Meeks' vriend en collega, begint zich ook al vreemd te gedragen. De baas moet bovendien nog Meeks' houtkappersloon uitbetalen. En dus gaat die op zoek naar zijn baas, diens vrouw en zijn loon. Daar is hij niet alleen in: twee marshalls moeien er zich mee, net als een mysterieuze figuur die zich Rick laat noemen.

Voor hij het weet, is Meeks gevangen in een ratjetoe van mooie vrouwen, chantage, mensensmokkel en schietgrage huurlingen. Koppig als hij is duurt het niet lang of hij bevindt zich in het hol van de leeuw. Meeks stort zich zonder veel nadenken in het avontuur, weerstaat de psychologische druk van Rick, laat zich verleiden door een zeer mooie vrouw en blijft ondertussen vooral zichzelf: een grote bek met een klein hartje. Amusant boek, misschien een tikkeltje te lang, maar toch amusant.

Voortvluchtig van Peter de Zwaan verscheen bij Cargo in het najaar van 2010.
303 blz, isbn 9789023458807

Geen opmerkingen: