21 november 2010

Frederick Forsyth - De Cobra


'Er komt onwillekeurig een naam bij me op, of liever gezegd: een reputatie. Hij is jarenlang hoofd contraspionage van de CIA geweest. Hij heeft geholpen Aldrich Ames in de val te lokken en te vernietigen toen hij daar eindelijk toestemming voor kreeg. Daarna was hij hoofd Operaties bij de Firma. Hij wist Osama bin Laden bijna in de val te lokken en te vermoorden, en dat was nog vóór 11 september. Twee jaar geleden is hij op vrije voeten gesteld.
'Op vrije voeten gesteld?'
'Ontslagen.'
'Waarom?'
'Te meedogenloos.'
'Tegen collega's?'
'Nee, tegen vijanden, geloof ik.'

****

Hoe vernietig je de volledige cocaïnebusiness, over de hele wereld. Het is het soort denkoefeningen dat Frederick Forsyth graag uitvoert. In zijn recentste thriller laat hij de Amerikaanse president daartoe het bevel geven, en zoals vaak volgt de Britse premier hem daarin zonder morren. De operatie balanceert op de rand van het wettige, en wordt toevertrouwd aan één man: Paul Devereaux, codenaam de Cobra. De grote vijand is een Colombiaans drugskartel, dat cocaïne transporteert naar de Verenigde Staten via de Caribische zee, en naar Europa via de Afrikaanse westkust.

De Cobra is faction van de betere soort. Forsyth legt tot in detail de drugsroutes bloot, over zee en per vliegtuig. Hij ontwikkelt een scenario over hoe je die zou kunnen ontmantelen. En tot slot: wat als het je zou lukken: geen aanvoer meer naar de Westerse junkies. Wat gebeurt er dan? Wat Forsyth beschrijft is een vuile oorlog, stap voor stap gedocumenteerd. De Cobra leest als een gedramatiseerde documentaire over de ondergang van de drugsindustrie. Maar ook documentaires kunnen je aan je stoel gekluisterd houden.

De Cobra van Frederick Forsyth - oorspronkelijke titel The Cobra - verscheen bij AW Bruna in het najaar van 2010, vertaald uit het Engels door Jacques Meerman.
 285 blz, isbn 9789022998724

Geen opmerkingen: