31 december 2010

Austin Wright - Tony & SusanNACHTDIEREN
Een roman van Edward Sheffield

Keurig getypt, nergens een correctie te zien. Ze vroeg zich af wat de titel betekende. Het gebaar van Edward stond haar aan, het was verzoenend en het vleide haar. Maar ze had een vaag gevoel dat haar op haar hoede deed zijn, dus toen haar echte man Arnold die avond thuiskwam, deelde ze plompverloren mee: Ik heb vandaag iets van Edward gehoord.
Welke Edward?
Hè Arnold.
O, Edward. Nou. Wat had die ouwe zak voor moois over zichzelf te melden?


****


Susan krijgt een pakje van haar ex: een manuscript dat hij haar wil laten lezen. Terwijl zij het leest, laat ze ons meelezen. Het is een voltreffer: het eerste hoofdstuk is een nagelbijter, en de rest moet er niet voor onder doen. Tussendoor mijmert Susan over het boek van haar ex (verrassend, neergeschreven zien hoe iemand anders tegen een boek aankijkt) en over haar huwelijk met chirurg Arnold. Die mijmeringen zijn misschien een tikkeltje minder overtuigend, maar toch interessant te zien wat een boek met je gemoedsgesteldheid kan doen. We maken ons sterk dat dat zelfs geldt voor een boek dat níet door je ex werd geschreven.

Tony & Susan van Austin Wright - oorspronkelijke titel Tony and Susan - verscheen bij De Arbeiderspers in 1994 onder de titel Het schreeuwen van de nacht en in 2010 onder de titel Tony & Susan, vertaald uit het Amerikaans door Auke Leistra.
380 blz, isbn 9789029573801

Geen opmerkingen: