Pagina's

6 februari 2011

Karin Fossum - Een andere voorkeur


Hij keek weer over zijn schouder, er was niemand te bekennen, hij bleef staan en nam met bonzend hart alle geluiden in zich op. Het bos was net een groot organisme, het ademde, het observeerde hem, het veroordeelde hem met een diep, dreigend geruis. Dat je zo diep kan zinken, zei het bos, niemand zal ooit nog warm en hartelijk naar je glimlachen, niet na zoiets.

***

Sober is een woord dat goed bij Karin Fossum past. Een sobere stijl, een sober verhaal en een sobere inspecteur: Konrad Sejer, die in Een andere voorkeur zijn comeback maakte na enkele jaren afwezigheid.  Maar sober wil niet zeggen: een gemakkelijk onderwerp. Integendeel. Sejer onderzoekt geduldig wie een kleine jongen misbruikte en dood achterliet in het bos. Fossum construeert een precair evenwicht tussen afschuw voor de pedofiel en de drijfveren van de misdadiger. Enig begrip kan er zijn, maar er zijn grenzen. Dat op zich getuigt van grote klasse. Op de koop toe maakt ze duidelijk hoe een huwelijk opeens kan stuklopen. Als je van psychologische thrillers houdt, kom je uiteindelijk altijd bij Karin Fossum terecht.

Een andere voorkeur van Karin Fossum - oorspronkelijke titel Den som elsker noe annet - verscheen bij Manteau en Anthos in 2008, vertaald uit het Noors door Annemarie Smit.
233 blz, isbn 9789041413994

Geen opmerkingen: