2 juni 2011

Luc Herman - Nora en de feiten


Tijdens de opleiding in Brussel had de docent van het schrijfvak haar voortdurend moeten aanmanen om gezochte metaforen overboord te gooien en onnodige alliteraties te laten varen. 'Diels,' had hij haar uiteindelijk met enige voldoening terechtgewezen, 'het is niet omdat jij langer hebt gestudeerd dan de rest van deze groep samen, dat je je niet aan de regels hoeft te houden. Bij de politie schrijft men kort en bondig.'

**

"Nora en de feiten is een boek voor lezers die zich stilaan ergeren aan de populariteit van de Vlaamse misdaadroman, maar deep down houden van een ouderwetse whodunit." Aldus wordt Nora en de feiten op de markt gesmeten. Het is de debuutroman van Luc Herman, hoogleraar Engelstalige literatuur en verhaaltheorie. Een theoreticus dus, net als zijn hoofdpersonage Nora Diels, die na een passage bij de Universiteit Antwerpen haar taalgebruik fel moet aanpassen als beginneling bij de politie.

Lezers die zich stilaan ergeren aan de populariteit etcetera zullen helaas ook niet in de wolken zijn over het onderzoek naar de dood van een Poolse kuisvrouw. Knipogen naar de academische wereld, Antwerpse BV's (het lijkt wel een ATV-reclamespot met Ilegems en co) of de Vlaamse misdaadroman (inspecteur en commissaris heten Voncke en Verstyft) veranderen daar niet zo veel aan. Nora en de feiten moet het volledig hebben van de plot, maar de vraag is of het kalf tegen dan nog niet verdronken is.

Nora en de feiten van Luc Herman verscheen bij Van Halewyck in 2011.
205 blz, isbn 9789461310378

Geen opmerkingen: