29 juli 2011

Lorànt Deutsch - Metronome


Zo gaat de stad langzaam terug naar haar bron... Weet u nog, het Lutetia dat aan de oever van de Seine lag, op de plaats van het huidige Nanterre? Misschien zal Parijs in de eenentwintigste eeuw terugkeren naar Lutetia en meer dan tweeduizend jaar na dato de rivierbocht terugvinden waarin de Gallische stad is ontstaan.

***

Parijs van eeuw tot eeuw en van station tot station. Lorànt Deutsch volgt het spoor van de metro voor een trip door de geschiedenis. Waar hij bovengronds komt - elke eeuw in een ander station - vindt hij restanten van het Parijs van weleer. Van het prille begin, enkele kilometers stroomafwaarts van de Cité, tot de wereldstad van vandaag, nog steeds in beweging.

De wandelingen vanaf het metrostation zijn vooral geschikt voor wie Parijs al een beetje kent. De geschiedenis van Parijs daarentegen, en bij uitbreiding die van de hele Franse staat, is dankzij de vele anekdotes ook boeiend voor thuisblijvers. Een tripje naar Parijs staat dus nog eens op het programma. Met Metronome in de hand, deze keer.

Metronome van Lorànt Deutsch verscheen bij Thomas Rap in 2011, vertaald uit het Frans door Martine Woudt.
399 blz, isbn 9789060059999

Geen opmerkingen: