17 november 2011

Luca di Fulvio - De Tinseltown-maffiaHij leunde met zijn rug tegen de muur tegenover de slagerij en lachte. Niet als een volwassene, noch als een jongen. Maar zoals zijn blonde haren niet-Italiaans waren en zijn donkere ogen niet-Iers. Een jongen met een naam als een neger, die niet goed wist wie hij moest zijn.

***

De Tinseltown-maffia is het verhaal van Christmas Luminita, zoon van een meisje dat geen toekomst meer zag in Italiƫ. Ze trekt met haar pasgeboren bastaardzoontje Natale - al snel vertaald naar Christmas - naar de Verenigde Staten. Christmas heeft fantasie, blijkt tien jaar later: hij waant zichzelf de leider van een bende in de straten van New York, de Diamond Dogs. Hij wordt verliefd op een meisje dat hij uit de handen van een verkrachter redde. Maar Ruth is rijk en verdwijnt al snel naar de andere kant van het land. Christmas gebruikt zijn aangeboren bravoure om iets van zijn leven te maken. Hij wil geen arme Italiaanse vluchteling meer zijn, maar een echte Amerikaan.

Het klinkt als het begin van een American dream, en dat is het ook. De hereniging van Christmas en Ruth staat in de sterren geschreven. Daarvoor moet de enscenering zich eerst nog verplaatsen naar Tinseltown, beter gekend als Hollywood. En het is al even duidelijk dat Christmas wel op zijn poten zal terechtkomen, ondanks maffia-bemoeienissen.

De schrijfstijl is niet overweldigend, en de indruk overheerst dat de auteur vooral een filmcontract ambieert. Maar voor zij die vatbaar zijn voor de romantiek van de levensdromen is dit ongetwijfeld je van het.De Tinseltown-maffia van Luca di Fulvio - oorspronkelijke titel La gang dei sogni - verscheen bij Karakter in 2011, vertaald uit het Italiaans door Anneke Panella-Drijver.
575 blz, isbn 9789061126089

Geen opmerkingen: